Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Διαθεσιμότητα: Αποφάσεις για το δεύτερο κύμα την επόμενη εβδομάδα

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας ολόκληρη τη λίστα της διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου, με συμπληρωμένα δηλαδή τα 1.349 ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ που θα μπουν στο πρόγραμμα της κινητικότητας.
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα δώσουν επίσης την απάντησή τους στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας που αφορά άλλους 12.500 το Δεκέμβριο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για θετική ανταπόκριση. Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση, αν όχι σε αδιέξοδο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού δεν έχει γίνει κανενός είδους προεργασία για το δεύτερο κύμα της «κινητικότητας», ενώ το πολιτικό κόστος είναι ήδη βαρύ από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου που οδηγεί, δυνητικά, στην ανεργία χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους.
Ενα ακόμη γκρίζο σημείο στη διαπραγμάτευση είναι η τύχη των «διαθέσιμων» μετά το οκτάμηνο στη διάρκεια του οποίου θα παίρνουν το 75% του μισθού τους. Η Τρόικα επιμένει ότι η μεγάλη πλειοψηφία πρέπει να βρεθεί εκτός εργασίας, ενώ η κυβέρνηση αναζητά ηπιότερες λύσεις.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες, καλεσμένος της Κομισιόν σε συνέδριο, άφησε να εννοηθεί μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι θα προτείνει στους εκπροσώπους των πιστωτών ένα μόνιμο σχέδιο κινητικότητας που θα κατατείνει στην ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοσίου και θα υπερβαίνει τις διαδικασίες συρρίκνωσης-εξπρές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορέσει να αποφύγει τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί.

aftodioikisi.gr