Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

“Δεύτερο ημίχρονο” για Στουρνάρα και βουλευτές ΝΔ - Κ. Κόλλιας: «Ο πρωθυπουργός έλαβε υπ’ όψιν του τις αντιρρήσεις μας»


Giannis-Stournaras-ND-vouleftesΣε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ στις 20.30, οδήγησε η σημερινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με περισσότερους από 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, από εκείνους οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.
Η πρωινή συνάντηση κράτησε περίπου 4ο λεπτά, και μετά την ολοκλήρωσή της, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιορδάνης Τζαμτζής επεσήμανε ότι στόχος των “γαλάζιων” κοινοβουλευτικών είναι ο Υπουργός Οικονομικών και το επιτελείο του “να κατανοήσουν το άδικο των ρυθμίσεων, και να γίνει το φορολογικό νομοσχέδιο δίκαιο”.

Στο μεταξύ ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, ένας  από τους 22 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κατέθεσαν την ερώτηση   στη Βουλή για επανόρθωση των αδικιών,  δήλωσε:
«Μετά τη δημοσιοποίηση στη διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των ακινήτων, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα αγροτεμάχια, πήραν εκτεταμένη δημοσιότητα οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει ως Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τις επίμαχες διατάξεις αναφορικά με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Υπενθυμίζω ότι είμαι ανάμεσα στους συναδέλφους που συνυπέγραψαν τη σχετική ερώτηση, ενώ ένα μήνα νωρίτερα είχα καταθέσει και ατομικά αντίστοιχο ερώτημα στο αρμόδιο Υπουργείο.Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έλαβε υπ’ όψιν του τις αντιρρήσεις μας και επιλήφθηκε προσωπικά του θέματος, ώστε υποχρέωσε το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στην επανόρθωση ορισμένων αδικιών. Έτσι, αποσύρθηκαν οι διατάξεις που αφορούσαν τη φορολόγηση με πενταπλάσιο συντελεστή των αγροτεμαχίων με κτίσματα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα φορολογηθούν επιπλέον αγροτεμάχια με στάνες, θερμοκήπια, αποθήκες και λοιπά κτίσματα γεωργικής χρήσης. Επιπλέον, κάποιοι συντελεστές, όπως αυτοί που αφορούν τη χρήση και την ύπαρξη πρόσοψης σε αγροτική οδό, μειώθηκαν. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός των παρεμβάσεών μας, να διορθωθούν δηλαδή επί το δικαιότερο οι διατάξεις.
Σκοπός μας δεν ήταν, όπως πολλές φορές ειπώθηκε, να συστήσουμε κάποιο «αντάρτικο», ούτε και να αμφισβητήσουμε την εθνικής σημασίας προσπάθεια της Κυβέρνησης για ανόρθωση της οικονομίας. Κανείς μας δεν αρνείται την ανάγκη να αντληθούν επιπλέον έσοδα. Αυτά όμως θα πρέπει να προέλθουν από παραγωγούς – και από φορολογούμενους εν γένει – που διαθέτουν εισοδήματα. Αυτός ακριβώς ήταν και ο στόχος των δικών μας πρωτοβουλιών.
Όπως προανέφερα, έχουν γίνει σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, πλην όμως παραμένουν κάποια ζητήματα, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, και που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με το σκεπτικό που υπάρχει πίσω από τον τρόπο που θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια.
Όπως ανέφερα και στα όργανα της Βουλής και ιδιαίτερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τα αγροτεμάχια δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως οικόπεδα. Ως εκ τούτου, πρέπει να επανεξεταστούν κάποιοι συντελεστές οι οποίοι δεν έχουν σχέση με την αποδοτικότητα των αγροτεμαχίων».