Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Σύγκρουση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στις εκλογές ΟΤΑ

Στην προγραμματική συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ υπάρχει μια γενική και αόριστη αναφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς περιγραφή των υπό συζήτηση αλλαγών. H σχετική παράγραφος αναφέρει τα εξής: «Το εκλογικό σύστημα είναι πάντα μια εξαιρετικά κρίσιμη θεσμική παράμετρος που δεν πρέπει να τροφοδοτεί τεχνητές πολώσεις, αλλά να εναρμονίζεται με την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα μέσα από την υπεύθυνη προγραμματική συνεργασία«.
Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί διακαώς να σπάσει το μπόνους των εδρών που δίνεται στο πρώτο κόμμα και να μοιράζεται στα κόμματα που έχουν από πριν ξεκαθαρίσει ότι θα μετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας. Η ΝΔ δεν θέλει αλλαγή του εκλογικού νόμου, για προφανείς λόγους και ως εκ τούτου η συζήτηση μετατέθηκε γι αργότερα. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ έχει συνδέσει τη συγκατάθεσή του στην αλλαγή εκλογικού συστήματος για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης με με την αποδοχή της πρότασής του από τη ΝΔ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συγγρού έχει αποφασίσει να προχωρήσει στις αλλαγές του εκλογικού συστήματος για τις εκλογές ΟΤΑ ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στο βέτο.

aftodioikisi.gr