Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Θρύλος ο… Μεγαλοπρεπής, 78-67 μέσα στην Τουρκία - Πρωταθλητής Ευρώπης με τα όλα του!

Vassilis-Spanoulis
Μετά από μία εξαιρετική εμφάνιση, με “όπλα” την εξαιρετική άμυνα και την ευστοχία στα τρίποντα (9/19, 47%), ο Ολυμπιακός έφυγε με το διπλό από το Abdi Ipekci, επικρατώντας με 78-67 της Γαλατασαράι και έκανε το 2Χ2 στον τρίτο όμιλο της Euroleague.
Συνήθως ανατρέπει διαφορές. Τώρα είδε τη Γαλατασράι να κάνει την ανατροπή, αλλά όταν χρειάστηκε, ο Ολυμπιακός, έδειξε τους Τούρκου ποιος είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης φεύγοντας από την Πόλη με νίκη!


 Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν να προηγούνται ακόμα και με +16 στο πρώτο ημίχρονο, αλλά όταν οι ψηλοί του φορτώθηκαν με φάουλ είδε τη Γαλατά να προσπερνά στο σκορ.
Στο τέλος όμως οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα βρήκαν τα μεγάλα μακρινά σουτ και παίζοντας και πάλι εκπληκτική άμυνα έκαναν το δύο στα δύο και στην Ευρωλίγκα.
Παρότι η Γαλατά πήρε κεφάλι στο σκορ στο ξεκίνημα του αγώνα, ο Ολυμπιακός βρήκε πολύ γρήγορα ρυθμό στην άμυνά του και ουσιαστικά έφτιαξε και το επιθετικό του παιχνίδι.
Οι Τούρκοι προηγήθηκαν με 7-6 στο 3λεπτο αλλά στη συνέχεια το γήπεδο... έγειρε. Ο Ολυμπιακός έτρεξε σερί 15-0 και στο 9' προηγούταν πλέον με 7-19 ελέγχοντας πλήρως το ρυθμό του αγώνα και επιτρέποντας στους γηπεδούχους να σκοράρουν μόνο με βολές.
Ο Ολυμπιακός συνέχισε στο ίδιο μοτίβο και στη δεύτερη περίοδο. Με δυνατή άμυνα που βοηθούσε στο transition στην επίθεση οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν την Γαλατασαράι χωρίς σκορ εντός παιδιάς για 7'48''! Αποτέλεσμα ήταν να προηγηθούν με +16 (20-36) στο 18' με γκολ φάουλ του Ντάνστον, ενώ έκλεισαν το ημίχρονο προηγούμενοι με +12.
Η δυνατή άμυνα που έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός έφερε φυσιολογική φθορά στους παίκτες του και δη στους ψηλούς. Σίμμονς και Ντάνστον βρέθηκαν από πολύ νωρίς στο όριο με τους Τούρκους να έχουν εκτελέσει 24 βολές στο πρώτο ημίχρονο!
Με αυτό το δεδομένο ο Αταμάν έριξε το βάρος στους ψηλούς του. Με τους Τζαουάι και Ντάντλεϊ να τροφοδοτούνται συνεχώς αλλά και τον Κάρλος Αρόγιο να ζεσταίνεται η Γαλατά κάλυψε τη διαφορά και μάλιστα στο 29' προσπέρασε στο σκορ με 57-56 με τρίποντο του Πορτορικανού.

Οι γηπεδούχοι όσο καλή ομάδα και αν έχουν, όσο και αν είχαν επιστρέψει στο σκορ, έδειχναν πως δεν είχαν βρει ρυθμό στο παιχνίδι τους. Και όταν ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην καλή του άμυνα, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα.
Οι ψηλοί των Τούρκων κυνηγούσαν για να πάρουν το πέμπτο φάουλ των ψηλών του Ολυμπιακού και έτσι ο Σπανούλης είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει.

Με την άμυνα της Γαλατα να έχει κλείσει κοντά στο καλάθι, οι παίκτες του Ολυμπιακού βρήκαν ελεύθερα σουτ στην περιφέρεια και δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Στο 32' ο Περπέρογλου (59-64), στο 35' Λοτζέσκι (65-69) και στο 36' ο Πρίντεζης (65-72) έδωσαν την επιθετική λύση στον Ολυμπιακό, που σε συνδυασμό με τη δυνατή του άμυνα και την προσήλωση στα ριμπάουντ έφυγε με τη νίκη από το «Αμπντί Ιπεκτσί».

Ο Μπαρτζώκας έχει δείξει πως πιστεύει τον Δημήτρη Αγραβάνη και το απέδειξε αρχίζοντάς τον στην πρώτη πεντάδα. Ο νεαρός, που έπαιξε ακόμα και πεντάρι σε κάποιες φάσεις, δείχνει να βρίσκει το χρόνο του και το χώρο του στην ομάδα και το βασικότερο να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του δίνονται, ειδικά από τη στιγμή που απουσιάζουν οι Μπέγκιτς, Μαυροειδής.
Τα δεκάλεπτα: 11-22, 30-42, 57-59, 67-78
ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ (Αταμάν): Έρτσεγκ 7, Γκόρντον 5, Κοκσάλ 5 (1), Μαρκοϊσβίλι 7, Τζαουάι 22, Αλντεμίρ, Μάτσβαν, Αρόγιο 10 (2), Γκιουλέρ, Αρσλάν, Ντάντλεϊ 10, Ντόμερκαντ 1.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 11 (2), Λο 2, Ντάνστον 9, Σπανούλης 18 (2), Περπέρογλου 5 (1), Σλούκας 5 (1), Σίμονς 5, Πρίντεζης 5 (1), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 1, Λοτζέσκι 15 (2).