Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ή μειώσεις στο εφάπαξ ή "μαχαίρι" στις επικουρικές συντάξεις



"Καμπανάκι" από το κρυφό έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ που αποκαλύπτεται στις επικουρικές συντάξεις και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑ, επικουρικό για τους μισθωτούς του ΙΚΑ), από εισφορές ασφαλισμένων που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί σε άλλα Ταμεία.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, το ΕΤΕΑ χρωστά αυτές τις εισφορές στα ταμεία πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα που έχουν ενοποιηθεί στο ΤΑΠΙΤ και αν δεν αποδοθούν τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μειωθούν τα εφάπαξ 600.000 ασφαλισμένων.
Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης δεν απέδιδε τις εισφορές 600.000 ασφαλισμένων σε άλλα Ταμεία ως όφειλε
Από την άλλη, αν πληρωθούν τα 300 εκατ. ευρώ τότε κινδυνεύουν οι επικουρικές συντάξεις μιας και θα προκύψει άμεσο ταμειακό πρόβλημα. Οι μειώσεις στις επικουρικές μάλιστα μπορεί όπως αναφέρει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ είναι μεγαλύτερες και πό 25%!
Σημειώνεται ότι το έλλειμμα αυτό είναι κρυφό γιατί ουσιατσικά δεν προέκυψε από μείωση των εισπράξεων λόγω εισφοροδιαφυγής, ούτε από τη μείωση της απασχόλησης και των εργαζομένων που πληρώνου εισφορές, αλλά επειδή το ΕΤΕΑ χρησιμοποιεί εισφορές ασφαλισμένων για εφάπαξ χωρίς να του ανήκουν. Με άλλα λόγια, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εισφορά για εφάπαξ και τα χρήματά τους δεν πάνε στο δικό τους Ταμείο αλλά "χρηματοδοτούν" τις επικουρικές συντάξεις.
Πόλεμος ανάμεσα στους δυο φορείς με το ΤΑΠΙΤ να απειλεί με αγωγές για κατάχρηση εξουσίας από μέρους του ΕΤΕΑ
Το πρόβλημα θυμίζει "μπρος γκρεμό και πίσω ρέμα" γιατί αν αυτά τα 300 εκατ. φύγουν από το ΕΤΕΑ θα προκαλέσουν αυτόματα μείωση συντάξεων ενώ αν δεν αποδοθούν στο ΤΑΠΙΤ θα επιφέρουν μείωση των εφάπαξ.
Η όλη κατάσταση εξελίσσεται σε πόλεμο ανάμεσα στα δυο Ταμεία ενώ πληροφορίες θέλουν το ΤΑΠΙΤ να φτάνιε μέχρι και τα δικαστήρια.

newsit.gr