Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Μαντλίν, Άλεξ, Μπεν, Μαρία: παιδιά εξαφανισμένα, γονείς απελπισμένοι – Ιστορίες που συγκλόνισαν "επιστρέφουν" με αφορμή την 4χρονη στα Φάρσαλα



Η Μαντλίν στην Πορτογαλία, ο Μπεν στην Κω, ο Άλεξ στην Κέρκυρα, η Μαρία στα Φάρσαλα. Υποθέσεις παιδιών που εξαφανίστηκαν, υποθέσεις που συγκλόνισαν και παραμένουν ανοιχτές πληγές για τους γονείς και τους συγγενείς τους.

Όλες έρχονται στο φως μετά τον εντοπισμό της μικρής Μαρίας σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Φάρσαλα. Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη όταν σε έναν –κατά τα λεγόμενο- έλεγχο ρουτίνας της αστυνομίας, στο σπίτι ενός ζευγαριού ρομά βρέθηκε το 4χρονο αγγελούδι.

Πρώτο θέμα στη Daily Mail - Η βρετανική εφημερίδα "μπήκε" στον καυταυλισμό όπου έμενε η μικρή ΜαρίαΠρώτο θέμα στη Daily Mail - Η βρετανική εφημερίδα "μπήκε" στον καυταυλισμό όπου έμενε η μικρή Μαρία

Κατάξανθο με μπλε μάτια και κατάλευκη επιδερμίδα. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται. Είτε πρόκειται για κύκλωμα εμπορίας παιδιών, είτε για αγοραπωλησία που πήγε στραβά.
Η 40χρονη τσιγγάνα και ο 39χρονος σύντροφός της έπεσαν σε αντιφάσεις και έδωσαν πέντε διαφορετικές εκδοχές για το πως βρέθηκε το παιδί μαζί τους. Μιλώντας μέσα από τα κρατητήρια, η 40χρονη έδωσε και μια 6η εκδοχή: πως η μητέρα του παιδιού την είδε στο σούπερ μάρκετ, της έδωσε το παιδί και εξαφανίστηκε.
Έξυσε» όμως ανοιχτές πληγές. Η περιπέτεια της μικρής Μαρίας που κανείς δεν ξέρει αν αυτό είναι το πραγματικό της όνομα, από που είναι και πως βρέθηκε στα Φάρσαλα έχει γίνει πρώτο θέμα στα διεθνή (κυρίως στα βρετανικά) ΜΜΕ. Αιτία; Ο Μπεν και Μαντλίν.

Η Μαντλίν, ο Μπεν και ο Άλεξ
Μαντλίν ΜακΚανΗ Μαντλίν ΜακΚαν ήταν τριών ετών όταν τον Μάιο του 2007 εξαφανίστηκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου Πράγια ντα Λουζ της Πορτογαλίας, όπου έκανε διακοπές με τους γονείς της. Τις τελευταίες μέρες, προέκυψαν νέα στοιχεία για έναν άνδρα που τον είδαν αυτόπτες μάρτυρες κοντά στο δωμάτιο των ΜακΚαν να απομακρύνεται με κατεύθυνση τη θάλασσα, κρατώντας στα χέρια του ένα κοριτσάκι.
Ήταν και η Μαντίλν κατάξανθη με ανοιχτόχρωμα μάτια. Οι γονείς της δε σταμάτησαν να την αναζητούν. Και μόλις έμαθαν για τον εντοπισμό της μικρής στα Φάρσαλα δεν έκρυψαν πως οι ελπίδες τους αναπτερώθηκαν.

Ο Μπεν Νίνταμ έκανε διακοπές με τους γονείς του στην Κω. Ήταν μόλις 21 μηνών όταν το 1999 εξαφανίστηκε. Αμέσως άρχισε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του αλλά ακόμη και τώρα, 14 χρόνια μετά, κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται το παιδί.
Ο Μπεν ΛίνταμΗ εκτίμηση της αστυνομίας είναι πως απήχθη από συμμορία τσιγγάνων για να πωληθεί. Ακούστηκε και η θεωρία πως το παιδί έπεσε μέσα σε χώρο οικοδομής και δεν αποκλείεται να καταπλακώθηκε από μπάζα, όμως κι αυτό το σενάριο κατέληξε σε αδιέξοδο....
Ο 11χρονος ΆλεξΟ Άλεξ Μεσχισβίλι εξαφανίστηκε από τη Βέροια όταν ήταν 11 ετών, το 2006. Η υπόθεση συγκλόνισε το πανελλήνιο. Οι έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μπεν δολοφονήθηκε από συνομήλικούς του, από παιδιά 11 έως 13 ετών! Αλλά ποτέ κανείς δεν αποκάλυψε που είναι το πτώμα του.
Τον Φεβρουάριο του 2009 καταδικάστηκαν δύο Ελληνόπουλα (αδέλφια), ένας Ρουμάνος, ένας Αλβανός και ένας Βορειοηπειρώτης. Αργότερα καταδικάστηκε και ο παππούς των δυο πρώτων.
Όπως οι γονείς της Μαντιλίν ΜακΚαν ελπίζουν πως οι εξελίξεις στα Φάρσαλα είναι ένα «μήνυμα» για τον εντοπισμό της κόρης τους, την ίδια αντιμετώπιση έχουν και χιλιάδες άλλοι γονείς που δεν ξέρουν αν και που ζουν τα παιδιά τους.

Από χθες όταν η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες της μικρής που βρέθηκε στον καταυλισμό στα Φάρσαλα, ζητώντας απ’ όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει, χιλιάδες ζευγάρια Ελλήνων ή ξένων άρχισαν να τηλεφωνούν είτε στην ΕΛ.ΑΣ. είτε στο Χαμόγελο του Παιδιού υπό την επιμέλεια του οποίου είναι το 4χρονο κοριτσάκι.

Πρόκειται για γονείς που είχε έχασαν το παιδί τους το 2009 είτε όταν γεννήθηκε, εκείνη τη χρονιά, τους είπαν πως πέθανε κατά τη γέννα.

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στο NewsIt και στον Μιχάλη Λαγάνη, τόνισε πως το παιδί είναι πια πιο ήρεμο, πως από τις εξετάσεις που του έγιναν δείχνει πως είναι καλά στην υγεία του και ότι θα μείνει σε ένα από τα σπίτια του Χαμόγελου, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Πριν από 15 μέρες η μικρή Μαρία εθεάθη στη λαϊκή αγορά της Λαμίας, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες παραγωγών και καταναλωτών, σύμφωνα με το lamiastar, αρχικά ήταν μόνη της και ζητιάνευε, ενώ στην συνέχεια εμφανίστηκε και η "μητέρα".

Για την παρουσία της μικρής στη Λαμία, έχουν ενημερωθεί οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση στη Λάρισα, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν ζητήσει την συνδρομή της Α.Δ. Φθιώτιδας.

Μετά από εντολή του Εισαγγελέα, θα δοθούν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του ζεύγους των αθιγγάνων, που είχαν υπό την κηδεμονία τους, τη μικρή Μαρία, καθώς εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση και των φωτογραφιών αυτών, θα διευκολύνει τη διαδικασία αναγνώρισης.

Την Δευτέρα εξάλλου πρόκειται να απολογηθούν και στον ανακριτή οι δυο αθίγγανοι που κρατούνται στην αστυνομία, καθώς μετά την προσαγωγή τους στον εισαγγελέα ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν.
newsit.gr