Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Μείωση συντάξεων και απολύσεις με ονόματα ζητά η Τρόικα

Η τελευταία επίσκεψη των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας χάθηκε μέσα στην καταιγιστική επικαιρότητα γύρω από την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής. Ετσι, αυτός ο έλεγχος κατεγράφη ως ο πλέον χαλαρός των τελευταίων ετών, όμως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Τα περισσότερα μέτωπα έχουν μείνει ανοιχτά και τα πλέον εκρηκτικά ανάμεσά τους είναι αυτά που αφορούν το ασφαλιστικό και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Ειδικότερα:
-Η Τρόικα εντοπίζει τρύπα 1,2 δισ ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία για το 2014, χωρίς να συνυπολογιστούν τα ελλείμματα του ΕΟΠΠΥ, και πιέζει για την κάλυψή της από μειώσεις επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, για να φτάσουμε στις κύριες συντάξεις εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Διαπραγματευτικό τους επιχείρημα είναι η μνημονιακή δέσμευση ότι τα ελλείμματα των ταμείων θα καλύπτονται από το επόμενο έτος αυτόματα, δηλαδή με «διόρθωση» μέσω της μείωσης των παροχών, χωρίς δηλαδή πρόσθετη κρατική επιχορήγηση.
-Η Τρόικα ζητά λίστα με τα ονόματα των 4.000 που πρόκειται να απολυθούν μέχρι το τέλος του έτους. Δεν δέχεται να συμπεριληφθούν όλοι οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αφού ακόμη δεν λειτουργεί η ΝΕΡΙΤ και επομένως δεν είναι γνωστός ο αριθμός όσων θα προσληφθούν στο νέο φορέα δημόσιας τηλεόρασης. Δεν δέχεται επίσης να περιληφθούν ούτε όσοι εργαζόμενοι σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ αποχωρήσουν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης εν λειτουργία που προωθεί η ελληνική πλευρά, με το επιχείρημα ότι αυτοί οι οργανισμοί τελούν υπό ιδιωτικοποίηση. Και επιμένει ότι οι 4.000 απολύσεις πρέπει να έχουν γίνει ως το τέλος Δεκεμβρίου, χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα (12.500 τώρα και 12.500 το Δεκέμβριο) εφόσον προκύψουν απολύσεις και από αυτή τη δεξαμενή.
Το κλιμάκιο της Τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Γιούρογκρουπ της 14ης Οκτωβρίου και αναμένει από τους αρμόδιους υπουργούς απαντήσεις.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα έχει σήμερα συνάντηση στις ΗΠΑ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επαναλάβει την πάγια ελληνική θέση ότι «νέα μέτρα δεν αντέχει ούτε η ελληνική οικονομία, ούτε η ελληνική κοινωνία«.

aftodioikisi.gr