Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ο ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ



Η μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης, καταδικάζει για μία ακόμα φορά πληθώρα καρκινοπαθών, που αδυνατώντας να καλύψουν τα έξοδα μετάβασής τους στα κατά τόπους ακτινοθεραπευτικά κέντρα, βρίσκονται σε τροχιά του απόλυτου κινδύνου.

Αυτό καταγγέλλει με νέα Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του για ανάδειξη του θέματος στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού του ελέγχου, το Υπουργείο Υγείας, αρνείται πεισματικά να δώσει την οιαδήποτε απάντηση στις αιτιάσεις του.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Νέα Εγνατία» Καβάλας, της δημοσιογράφου Σ. Κοκαλίδου, που παραδόθηκαν στο λογαριασμό του Τέρενς Κουίκ από τον Πολιτευτή Καβάλας του Κινήματος, Γιώργο Τσακίρη, «η Διεύθυνση Παροχών και Κατάρτισης Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, με νέα της απόφαση, ερμήνευσε με αυθαίρετο τρόπο την κείμενη νομοθεσία, διότι «σύμφωνα με τον Ε.Κ.Π.Υ. «η ακτινοθεραπεία δεν θεωρείται εξέταση, ούτε η διενέργεια της απαιτεί νοσηλεία ή βραχεία νοσηλεία».

Με την εγκύκλιο 3054 του περασμένου μήνα οι υπάλληλοι του τμήματος Παροχών Υγείας και των Οικονομικών του ΕΟΠΥΥ υποχρεούνται να μην αποδέχονται καν τη σχετική δαπάνη (που συνοδεύεται πάντα από ιατρική γνωμάτευση στην οποία αναφέρεται η νόσος του ασθενούς και ο αριθμός των ακτινοθεραπειών στις οποίες υποβλήθηκε ανά ημερομηνία).

Πρόκειται για μέγιστη επίδειξη αναλγησίας εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, το οποίο καταδικάζει χιλιάδες καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να αντέξουν στην οικονομική δαπάνη των καθημερινών μετακινήσεων (συνήθως από 20-30, ανάλογα με το ιατρικό πρωτόκολλο), αφού τους στερεί την ελπίδα στην ίαση.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι καρκινοπαθείς της Βόρειας Ελλάδας απευθύνονται για τις ακτινοθεραπείες τους σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή της Αλεξανδρούπολης ή και σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, οπότε οι τελευταίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και την αμοιβή του γιατρού, η οποία σημειωτέον, είναι μικρότερη από τις μετακινήσεις τους!

Διπλά τραγικό για τους καρκινοπαθείς είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να ελπίζουν σε επανεξέταση της ένστασής τους, γιατί απλά δεν υπάρχει Επιτροπή Ενστάσεων!

«Πώς θα σας φαινόταν να είχατε στο περιβάλλον σας στενό συγγενή που χρήζει ακτινοθεραπειών και να μην είχε τη δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα μετακινήσεών του για τις θεραπείες που θα έσωσαν τη ζωή του; Και να διαπιστώνατε ότι το κράτος του αρνείται την επιβεβλημένη συνδρομή του;», ερωτά τον αρμόδιο υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση αναστολή της εγκυκλίου, για την κατάργηση της κάλυψης των εξόδων μετάβασης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, στα κατά τόπους ακτινοθεραπευτικά κέντρα.