Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτό είναι το «Success story» για τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό




Πρίν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των 10 μεγαλύτερων βιομηχανικών ομίλων της χώρας, για να ακούσει τα παράπονα και τις προτάσεις τους.


samaras
Ο πατριάρχης της ελληνικής βιομηχανίας, ο κος Νίκος Στασινόπουλος, του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛ.ΚΑ, ΣΩΛ.ΚΟΡ, ΕΤΕΜ κλπ), μετέφερε τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος.
1. Το υπερβολικά υψηλό κόστος χρήματος (επιτόκιο) για τη χρηματοδότηση του, εξαιτίας του κινδύνου χώρας.
2. Το υπερβολικά υψηλό κόστος της ενέργειας (είτε στη ΔΕΗ, είτε στη ΔΕΠΑ-τουλάχιστον 50% υψηλότερα από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές), το οποίο συμμετέχει με ποσοστό από 45% έως 55% στο τελικό κόστος προϊόντος.
Προειδοποίησε τότε ότι εάν η κυβέρνηση αδρανήσει και δεν μεριμνήσει για την άμεση μείωση των τιμών της ενέργειας, ο όμιλος δεν έχει άλλη λύση, παρά τον εκπατρισμό της έδρας του.
Έκτοτε κυβέρνηση και πρωθυπουργός έπραξαν απολύτως τίποτε. Σήμερα , μετά τη 3Ε – Coca Cola, που μετέφερε την έδρα της στην Ελβετία (και δανείζεται πλέον με 2,725% αντί για 9%), ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που σημειωτέον πραγματοποιεί το 15% των ετήσιων εξαγωγών ολόκληρης της χώρας, μεταφέρει την έδρα του στο Βέλγιο.

arouraios.gr