Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΩΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ;

Γράφει ο Μενέλαος Αυτόλυκος

 Ο υπουργός εσωτερικών κος  Γ. Μιχελάκης, ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση μελετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές του 2014. Περιδιαβαίνοντας τα κανάλια και τις συχνότητες, υποστηρίζει ότι ο νέος τρόπος εκλογής Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων θα πρέπει να είναι η θέσπιση κοινών ψηφοδελτίων και θα βοηθήσει ώστε να εκλεγούν οι άξιοι, οι καλύτεροι και οι "ακομμάτιστοι"  που θα σπάσουν τους δεσμούς των κομμάτων με την τοπική κοινωνία, καθώς μέχρι σήμερα, ο σφιχτός εναγκαλισμός κομμάτων και τοπικής εξουσίας, δηλαδή δημάρχων, προκάλεσε μόνο κακό.............. 

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ !

Ο Υπουργός, μίας Κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δύο άλλοτε σκληρά αντιμαχόμενων κομμάτων, μίλησε για το σπάσιμο των δεσμών μεταξύ κόμματος και δημάρχου.......
Ομοίως, ο υπουργός μίας κυβέρνησης, από αυτές που κατά το παρελθόν υποστήριζαν ενθέρμως προς το φιλοθεάμων κοινό "οι ψηφοφόροι", ότι τα κόμματα αποτελούν τον ΠΥΛΩΝΑ της Δημοκρατίας, τώρα ανατρέπει την "άποψη" των πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων, για να υποστηρίξει ότι τα κόμματα εμμέσως δεν είναι ο πυλώνας της δημοκρατίας. Τουλάχιστον όσον αφορά τους Δήμους της χώρας. Ίσως γιατί τα πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα, πλέον είναι μικρά κόμματα.

Και τώρα, τι πρέπει να καταλάβουμε από την ξαφνική "δημοκρατική στροφή" της τρίτης κατά σειρά μνημονιακής κυβέρνησης, που κατέλυσε τις Συνταγματικές αρχές, αλλά με "δημοκρατικό τρόπο ; Να σκεφτούμε ότι η Κυβέρνηση ξαφνικά απέκτησε την καλή πρόθεση να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να διευρύνουν την δημοκρατίας και να συμφιλιώσουν τις κομματικές διαμάχες ; 

Ο Υπουργός, μίας Κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δύο κομμάτων που ακόμα και σήμερα αγωνίζονται για να έχουν τον έλεγχο των Δήμων της χώρας, μέσω της χειραγώγησης των δημοτικών αρχόντων, κάνει δηλώσεις περί αξιοκρατίας. Την ίδια μάλιστα στιγμή που το πολιτικό σύστημα βασίζεται σε παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες που σήμερα έχουν γιους, κόρες, ανίψια, πατεράδες, εξαδέλφες και κουμπάρους στην Βουλή και στις Υπουργικές και δημαρχιακές καρέκλες, κάνει δηλώσεις για το σπάσιμο του εναγκαλισμού της κεντρικής εξουσίας με τους Δήμους.
Αυτό είναι το πρώτο ανέκδοτο.

Και το δεύτερο ωραίο ανέκδοτο, είναι ότι δύο πολιτικά κόμματα, θεωρητικά αντίθετα ιδεολογικά, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κυβερνούν με κυβέρνηση συνεργασίας έχοντας θέσει κοινούς στόχους !
Όλα αυτά είναι οξύμωρα και αντιφατικά για την κοινή λογική. Ας ρίξουμε λοιπόν μία ματιά στην πρόταση της κυβέρνησης για κοινό ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές, και ας διερευνήσουμε που μπορεί να στοχεύει μία τέτοια κίνηση αλλαγής του εκλογικού νόμου.

1.    Προσωπικά διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις για τις αγαθές προθέσεις του εγχειρήματος. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα παρουσιάζει μία ολοκληρωτική κατάρρευση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και σίγουρα αυτή η κατάρρευση θα πάρει σάρκα και οστά και στις δημοτικές εκλογές. Δηλαδή, οι ψηφοφόρου που θα προσέλθουν να ψηφίσουν για δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, θα εκφράσουν κυρίως ψήφο διαμαρτυρίας προς το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.  Με μία τέτοια συνθήκη, κομματικά υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι εκ προοιμίου απορριπτέοι καθώς δεν θα μπορούν να φτάσουν μονοκομματικά το 42%.
2.      Δύο χθεσινοί ιδεολογικοί εχθροί, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, συνασπίστηκαν και δημιούργησαν Κυβέρνηση. Όπως λίγα χρόνια πριν, το ΚΚΕ και η ΝΔ, δύο εντελώς αντίθετα κόμματα, ιδεολογικά και φιλοσοφικά, συνεργάστηκαν εναντίων του τέως Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για να τον παραπέμψουν στο Ειδικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με τον κο Μιχελάκη, ο νέος νόμος για τις δημοτικές εκλογές θα προβλέπει δύο ψηφοδέλτια. Στο ένα θα αναγράφονται όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, και στο άλλο θα αναγράφονται όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ανεξαρτήτου κόμματος. Σύμφωνα δε με τον "νέο νόμο", δήμαρχος θα εκλέγεται αυτός που θα λαμβάνει τουλάχιστον το 42% των ψήφων, ενώ θα εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος μόνο όποιος θα λαμβάνει ποσοστό άνω του 5%. Και αναρωτιέμαι τώρα, τα ποσοστά των δύο κομμάτων χωριστά μπορούν να αναδείξουν δήμαρχο με ποσοστό άνω του 42% ; Η απάντηση είπαμε ήδη είναι όχι ! Επομένως, μόνο μέσα από κομματική συνεργασία μπορεί να εκλεγεί ένας δήμαρχος κοινής αποδοχής. Και σε αυτή την περίπτωση το κοινό ψηφοδέλτιο για υποψηφίους δημάρχους ευνοεί την τακτική της κατεύθυνσης των ψηφοφόρων σε έναν υποψήφιο διακομματικό, δηλαδή από κοινού ορισμένο από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ και πιθανών και από το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ. Σε μία τέτοια περίπτωση προβολής υποψηφίου δημάρχου, οι κομματικοί μηχανισμοί του παρασκηνίου «κρύβονται» και το ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ ξεπερνούν τον σκόπελο της ψήφου διαμαρτυρίας για δεύτερη φορά.
3.      Ένα κοινό ψηφοδέλτιο που ευνοεί την κατεύθυνση των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων προς έναν υποψήφιο, κατόπιν παρασκηνιακών κομματικών συμφωνιών, διευκολύνει την αντιμετώπιση «θανάσιμων» πολιτικών και κομματικών αντιπάλων. Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ο μεγαλύτερος φόβος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Βασιζόμενοι μόνο στα ποσοστά τους και υπό την Δαμόκλειο σπάθη της ψήφου διαμαρτυρίας, γνωρίζουν ότι το ποσοστό του 42% είναι πολύ εύκολο να το κερδίσουν σε πολλούς δήμους της χώρας, υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Χ.Α.. Στη περίπτωση όμως συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την στήριξη κοινών υποψηφίων, αναδιανέμεται το εκλογικό σώμα των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ & ΝΔ) και συγκεντρώνονται οι εκλογικές δυνάμεις συμμαχίας έναντι των μεγαλύτερων ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και της Χ.Α.
4.      Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φοβούνται το μεγάλο ποσοστό αποχής ακόμα και από τους δικούς τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους. Μία τέτοια συνθήκη θα μειώσει την ισχύ του κομματικού μηχανισμού. Σύμφωνα με τους εκλογικούς νόμους στην Ελλάδα, η «δημοκρατικότητα» των εκλογών «εξασφαλιζεται» με τα ποσοστά των «ψηφισάντων». Δηλαδή, ακόμα και αν από τους 1000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ψηφίσουν οι 100, δηλαδή ποσοστό 10%, και από τους 100 η ΝΔ λάβει 51 ψήφους, τις εκλογές τις κερδίζει η ΝΔ ! Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό πλειοψηφίας προκύπτει από τους ψηφίσαντες και ΟΧΙ παλό το σύνολο του εκλογικού σώματος, γιατί στο παράδειγμά μας, η αποχή είναι 90%. Οπότε το πραγματικό ποσοστό της ΝΔ μετρούμενο επί του συνόλου του εκλογικού σώματος είναι μόλις 51 ψηφοφόροι στους 1000ους, δηλαδή 0,051 0/00. Ελπίζω ότι ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται το γιατί η υψηλή αποχή ΕΥΝΟΕΙ τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν σταθερούς ψηφοφόρους βρέξει χιονίσει, έστω και αν αυτοί είναι πλέον η μειοψηφία του εκλογικού σώματος ! Έτσι γίνεται φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βοφούνται πολύ τα ανερχόμενα ποσοστά της ΧΑ, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομμάτων που έχουν αρχίσει να κερδίζουν την κοινή γνώμη. Και γιατί να μην φοβούνται βέβαια. Σε μία τέτοια πιθανότητα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα είναι δύσκολο να αντιτάξουν τους κλασικούς κομματικούς μηχανισμούς ψηφοφόρων, γιατί θα υπάρξουν πολλοί νέοι υποψήφιοι από άλλα κόμματα που πλέον διεκδικούν πολλούς δήμους στην χώρα. Και δεν μιλάμε μόνο για την Χρυσή Αυγή (για να μην πάει ο νους στο κακό !). Έτσι προκύπτει από ΑΝΑΓΚΗ η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε κοινούς υποψηφίους, κατ' ουσίαν κομματικούς, που θα αυξήσει τις πιθανότητες εκλογής "δικών τους" παιδιών στους Δήμους, αντιπαρατάσσοντας μία υπολογίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων.
5.     Τα παραπάνω εξηγούν πλήρως και την μόνιμη ενασχόληση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κου Κεδίκογλου, με οτιδήποτε σφύριξε, ψέλλισε, έδειξε η βλεφάρισε, οποιοσδήποτε βουλευτής της ΧΑ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιος συμβαίνει και με την ΔΗΜΑΡ, η οποία φαίνεται ότι επειδή δεν "βλέπει" να μπαίνει πάλι στην Βουλή, προσπαθεί να επανακτήσει το έδαφος της "συμμαχίας" με το νυν δικομματικό σχήμα.
6.      Στην Συγγρού (!) και την Χ. Τρικούπη (ή Ιπποκράτους τελικά ;) είναι ότι με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουν για τους ΟΤΑ, θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες αν οι νέοι Δήμαρχοι δεν είναι από κοινού ελεγχόμενοι. Διότι μην ξεχνάμε ότι αυτές οι παρεμβάσεις προβλέπονται στο Μνημόνιο και οι μόνοι που ψήφισαν το Μνημόνιο στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δηλαδή Παπανδρέου, Βενιζέλος και Σαμαράς. Επομένως, αυτά τα δύο κόμματα έχουν πλήρη δέσμευση να ακολουθήσουν τις εντολές των δανειστών, αφού έχουν ήδη σχεδόν πλήρως εκχωρήσει την κυριαρχία της χώρας στους γερμανούς και τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα.

Οι δύο γερόλυκοι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ξέρουν ότι για να επιβιώσουν έναντι του κοινού εχθρού τους, πρέπει να συνεργαστούν στο παρασκήνιο και να ρίξουν όλες τις φαινομενικά ιδεολογικές διαφορές στους στον Καιάδα.

Τολμώ να πω ότι όχι μόνο παίζουν με την νοημοσύνη μας, αλλά μας θεωρούν και  εντελώς ανόητους.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναγκάζονται να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές εκλογές. Πολύ σωστά διαβάσατε : ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ. Διότι, μετά την πολιτική που έχουν ασκήσει από το 2009 τουλάχιστον και μετά, όντας έχοντας πει αμέτρητα ψέματα προεκλογικά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι δημοτικές εκλογές για αυτούς θα είναι τουλάχιστον ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον τους.
Επομένως, ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν και να μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα σημαντικό ποσοστό του ελέγχου των Δήμων της χώρας, είναι να εμφανίζουν υποψηφίους που θα τους υποστηρίζουν από κοινού και θα τους εμφανίζουν ως "ανεξάρτητους". Παλαιό κόλπο και πολύ γνωστό το παραμύθι περί αυτού.

Γι' αυτούς τους λόγους, εκτιμούμε ότι έχει ξεκινήσει και μία εκστρατεία "έκτάκτων χρηματοδοτήσεων" προς τους Δήμους, που παρουσιάζονται ως "ανάσα" για τα οικονομικά τους. Δεν θα πρέπει όμως να σκεφτόμαστε αφελώς και να ξεχάσουμε ότι μέχρι χθες στην κυριολεξία, οι κομματικοί Δήμαρχοι προγραμμάτιζαν μόνοι τους, με τις ευλογίες της Κυβερνησής "τους" και μετά έστειλαν τον λογαριασμό στο Υπουργείο Οικονομικών. Και οι κυβερνήσεις αυτές ήταν κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επομένως και οι νέοι υποψήφιοι "ακομμάτιστοι" δήμαρχοι, δεν θα προκύψουν από το "πουθενά", αλλά μέσα από τους κομματικούς μηχανισμούς. 
Βέβαια, τα χρήματα που "έφυγαν" από τους Δήμους, συγκριτικά με αυτά που "έφυγαν" από τα Υπουργεία και τις κρυφές δαπάνες, πρέπει να είναι ψύλλος στα άχυρα. Όμως στην εποχή που ζούμε, ακόμα και το ζουμί του ψύλλου έχει σημασία........

Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε δύο πολύ "ιδιαίτερα" σημεία της πολιτικής μας ζωής, τα οποία περίτρανα αναδεικνύουν το σάπιο σύστημα που έχουμε στην Ελλάδα και το πόσο αυτό το σύστημα υπολογίζει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την αξία της ζωής του.

Που αναφερόμαστε ; Στο εξής απλό. 
Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση ανακοινώνει απολύσεις από το ελληνικό δημόσιο, με αμφίβολης ποιότητας κριτήρια και διαδικασίες, ανακοινώνει 50.000 προσλήψεις σε Δήμους - εντελώς προεκλογικά - υπό τον έλεγχο ποιου ;
Δεύτερον, μετά την δήλωση περί "βλαχοδημάρχων" του Α. Τσίπρα, και την "υπερήφανη" απάντηση της Ν. Μπακογιάννη ότι η ίδια είναι "μητέρα βλαχοδημάρχου" - του νυν Καρπενησσίου -
ας σκεφτούμε ότι επίσης είναι κόρη τέως πρωθυπουργού και αδελφή νυν Υπουργού. Δηλαδή, άνθρωποι, που μιλάνε για την κομματοκρατία και την διαφθορά στο δημόσιο, κατέχουν οικογενειακώς, διαχρονικά και με ηλικιακή τάξη, πέντε δημόσιους θώκους !

Σας λέει κάτι αυτό ;


Γρηγορείτε !