Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΤτΕ άλλαξε τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών


Trapeza-tis-Elladas
Με ανακοίνωση που εξέδωσε, η Τράπεζα της Ελλάδας ενημερώνει για την τροποποίηση των κριτηρίων για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στο ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας έχει ως εξής:

“Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος τροποποίησε με απόφασή της (ΕΠΑΘ 89/1/02.09.2013) τα κριτήρια για τη χρήση βιβλιαρίου επιταγών από εκδότες ακάλυπτων επιταγών που έχουν αναγγελθεί στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Με το προηγούμενο καθεστώς  (ΕΤΠΘ 234/23/2006) οι εκδότες ακάλυπτων επιταγών συνολικού ύψους €1.000 (αθροιστικά σε διάστημα 12 μηνών) στερούνταν το βιβλιάριο επιταγών τους για 12 μήνες. Βάσει της νέας απόφασης, η στέρηση του βιβλιαρίου ισχύει για συνολικά ποσά ακάλυπτων επιταγών άνω των €5.000, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος στέρησης του βιβλιαρίου από 12 σε 6 μήνες.
Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν μπλοκ επιταγών στους πελάτες οι οποίοι κρίνονται επαρκούς πιστοληπτικής ικανότητας με βάση τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι ίδιες οι τράπεζες.
Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ανακούφιση βιώσιμων επιχειρήσεων, ιδίως μικρού μεγέθους, που παρουσιάζουν πρόσκαιρες οικονομικές δυσκολίες και στην ενίσχυση της δυνατότητάς τους να αντεπεξέρχονται στην παρούσα οικονομική συγκυρία”.