Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Επικίνδυνη η ηθική νομιμοποίηση του ναζισμού, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Χρυσή Αυγή

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Καθώς έχω άπειρες φορές μιλήσει, γράψει, αναφερθεί, αρθρογραφήσει  για το θέμα που αυτή τη φορά δυστυχώς μας απασχολεί με τον πιο οδυνηρό τρόπο, έχοντας εγκαίρως προειδοποιήσει πως πολλοί σ’ αυτή τη χώρα – πολίτες και κόμματα – υποτίμησαν αρχικά τον κίνδυνο (και κάποιοι εξακολουθούν να το κάνουν), επανέρχομαι για μερικές συνοπτικές και επιγραμματικές παρατηρήσεις:
-Σε καμία περίπτωση η Χρυσή Αυγή δεν ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Η θεωρία των άκρων υπάρχει και δεν αποτελεί ανιστόρητο ιδεολόγημα, αλλά για να ριχτεί μια χώρα στο χάος αρκεί η δράση του ενός άκρου – μετά… όλα έρχονται μόνα τους. Άλλωστε, δεν υπάρχει μπαλάντζα, όπου από την μια πλευρά να μπαίνει ένας φόνος και από την άλλη οτιδήποτε άλλο και αυτή να ισορροπεί.

-Το πρόβλημα του νεοναζισμού και της Χρυσής Αυγής ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οικονομικό, αλλά πολιτικό. Πολιτικά πρέπει να αντιμετωπιστεί, με πολιτικές απαντήσεις δηλαδή, σε συνδυασμό, βέβαια, με τον παραδειγματικό κολασμό των εγκλημάτων αυτής της συμμορίας από την Δικαιοσύνη.
-Δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος με τον οποίο να αποδεικνύεται πως είναι δυνατόν ο ανθρώπινος εγκέφαλος να υποβάλλεται σε αλλεπάλληλες λοβοτομές, ώστε όταν ο «ιδιοκτήτης» του δυστυχεί να μεταλλάσσεται σε φασίστα και όταν ευημερεί να ξαναγίνεται δημοκράτης.
-Αν ίσχυε κάτι τέτοιο – αν δηλαδή ο ναζισμός ήταν αποτέλεσμα του μνημονίου, των περικοπών και της φτώχειας – τότε αυτός δεν θα έβρισκε έδαφος σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες. Αλλά συνέβη (και συμβαίνει) το ακριβώς αντίθετο.
-Ειδικά για την Ελλάδα, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε θα έπρεπε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι φτωχοί και δεινοπαθούντες στη χώρα είναι μόνο όσοι έχουν αναζητήσει στέγη στη Χρυσή Αυγή, ενώ όλοι όσοι ψηφίζουν τα υπόλοιπα κόμματα… ευημερούν!
-Η σκληρή αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα ποσοστό του λαού που λειτουργεί μόνο με το θυμικό και ρέπει προς τον ολοκληρωτισμό – και επομένως αυτό το τμήμα του λαού είναι ανάγκη να διαπαιδαγωγηθεί άμεσα, ώστε να πάψει να πέφτει θύμα παραπληροφόρησης και χειραγώγησης, υπηρετώντας και εξυπηρετώντας τελικά τους εγκληματίες.
-Όποιοι αποδίδουν την άνοδο της Χρυσής Αυγής στο μνημόνιο, απλώς δημιουργούν τη νομιμοποιητική βάση για τη δράση της. Της προσφέρουν ηθική νομιμοποίηση, όπως παλαιότερα ηθική νομιμοποίηση προσφέρθηκε στην τρομοκρατία.
-Υπάρχει ένα κόμμα, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», το οποίο επιμένει να συνδέει το μνημόνιο με τον ναζισμό και του οποίου ο αρχηγός ταυτίζει τους «δανειστές με τους ναζιστές», καλώντας τον λαό να εφαρμόσει το άρθρο 120 (που εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις κατάλυσης του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος). Χθες (πάλι) μετά από όλα όσα συνέβησαν και μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα – έκκληση να καταλαγιάσουν πάθη και εμπρηστικές δηλώσεις, επετέθη στον κ. Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι στη χώρα δεν υπάρχει Δημοκρατία, δεν γίνεται σεβαστό το Σύνταγμα (το οποίο, όπως είπε, έχει καταλυθεί), δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία, κυβερνούν οι Ράιχενμπαχ και Φούχτελ. Όχι μόνο δεν διδάχθηκε τίποτε, αλλά και εμφανίζεται εντελώς ανακόλουθος, αφού την μία ημέρα ζητά κοινό μέτωπο κατά των «μαύρων» και την άλλη τους νομιμοποιεί.

-Ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επανειλημμένα ταυτίσει την σημερινή κοινοβουλευτική δημοκρατία με χούντα, αλλά την προηγούμενη Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να δηλώσει πως κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Περιμένουμε να επιβάλει στα στελέχη του να μην επανέλθουν σε τέτοιες επικίνδυνες ταυτίσεις, που επίσης νομιμοποιούν τη δράση της Χρυσής Αυγής.

-Ο κ. Τσίπρας, όμως, δήλωσε πως το κόμμα του περιγράφει αυτήν την περίοδο ως «ιδιότυπη περίοδο». Προφανώς, δεν ισχύει κάτι τέτοιο: Έχουν διεξαχθεί δύο φορές εκλογές στη χώρα και στη Βουλή η κυβέρνηση διαθέτει την Δεδηλωμένη. Η «περιγραφή» περί «ιδιότυπης περιόδου», αποτελεί επίσης όχημα νομιμοποίησης της δράσης της Χρυσής Αυγής. Διότι στις «ιδιότυπες περιόδους», μπορεί να εκδηλώνονται και «ιδιότυπες συμπεριφορές», που μοιραία καταλήγουν στη βία.

-Και χθες, ως ομιλητής στην προεκλογική συγκέντρωση του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke, στη Φρανκφούρτη, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είπε ότι το γεγονός πρέπει «να μας συγκλονίσει και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιπτώσεις της οικονομίας στην κοινωνία μπορούν να είναι πολυδιάστατες». Διότι «ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έρχεται αντιμέτωπος με τον εφιάλτη του νεοναζισμού που γεννούν οι βάρβαρες πολιτικές». Επιμένει δηλαδή (και αυτός) να αποδέχεται πως αυτό που γέννησε και εξέθρεψε τη Χρυσή Αυγή είναι το Μνημόνιο.

-Μπορεί πράγματι μια μερίδα του ελληνικού λαού να μην διαθέτει την αναγκαία δημοκρατική παιδεία ή να διαθέτει περισσότερα ταπεινά ένστικτα από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά η παροχή επιχειρημάτων σ’ αυτούς τους ανθρώπους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτικά.

-Τέλος, ο πολιτικός κόσμος (και κυρίως η κυβέρνηση και οι βουλευτές που την στηρίζουν), οφείλουν, αντί να θεωρητικολογούν, να αφαιρέσουν τα επιχειρήματα που εκτρέφουν την Χρυσή Αυγή.

elzoni.gr