Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

 Μιχελάκης: Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τις θυσίες των Ελλήνων

mixelakis111111
Αναλυτικό άρθρο του υπουργού Eσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, με θέμα την αντιμετώπιση της άκρας δεξιάς και της λαθρομετανάστευσης, δημοσιεύει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.
Μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών, με ευθεία αναφορά στην άμεση ελληνική επικαιρότητα, σημειώνει:

«Αναντίλεκτα, η εκρηκτική άνοδος του νεοναζιστικού φαινομένου αποτελεί την πιο σοβαρή από τις πολιτικές παρενέργειες της πολύπλευρης κρίσης που βιώνει, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος. Το φαινόμενο δεν είναι ούτε απλό, ούτε συνηθισμένο, ούτε αμελητέο. Βέβαιο, πάντως, είναι πως όλος αυτός ο κόσμος που δηλώνει πως θα ψήφιζε το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, δεν διακατέχεται από νεοναζιστικές αντιλήψεις. Άλλα -και όχι ιδεολογικά- είναι τα αίτια που το τροφοδοτούν. Αφορούν στη βαθιά οικονομική κρίση, την έκρηξη της ανεργίας, την απόγνωση του μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Εκτρέφονται από όσους αρνούνται να καταδικάσουν τραμπουκισμούς και βιαιότητες, όσους χωρίζουν τη βία σε καλή και κακή, όσους διχάζουν τις κοινωνίες, όσους επενδύουν σε ψήφους αποδοκιμασίας και όχι επιλογής, σε συνθήματα κατεδάφισης και όχι οικοδόμησης, σε στρατηγικές αντίδρασης και όχι δράσης. Δυναμώνουν από τους μύθους για τη δήθεν συμπαράσταση στους κατοίκους γειτονιών που καταλήφθηκαν από παράνομους μετανάστες».
Στη συνέχεια, ο κ. Μιχελάκης αναφέρεται με έμφαση στους Ευρωπαίους εταίρους και στην αναγκαία γενικότερη αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου να μη τροφοδοτηθεί πλέον η άνοδος «ναζιστικών μορφωμάτων».
Σημειώνει: «Φαίνεται, λοιπόν, πως η κρίση που βιώνει η Ευρώπη μεταλλάσσεται διαρκώς και κάνει μετάσταση. Ξεκίνησε ως χρηματοπιστωτική, εξελίχθηκε σε δημοσιονομική, έπληξε κατόπιν την πραγματική οικονομία, γονάτισε τις κοινωνίες και επεκτείνεται τώρα στην πολιτική. Τα περιθώρια για την αντιμετώπισή της στενεύουν ασφυκτικά και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Η Ελλάδα, με θυσίες που ξεπέρασαν τις αντοχές των πολιτών της, ανταποκρίνεται ήδη σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και πετυχαίνει τους στόχους που τέθηκαν από τους δανειστές και τους εταίρους της. Είναι, λοιπόν, ανάγκη να ανταποκριθούν και οι εταίροι μας στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για οριστικές και όχι μεσοβέζικες λύσεις. Άλλα μέτρα λιτότητας και ύφεσης, άλλες αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών ή συντάξεων, δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η πραγματική οικονομία. Και αυτό αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και το σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Τέτοια μέτρα, πέρα από τους προφανείς κοινωνικούς κινδύνους, θα ενίσχυαν ακόμη περισσότερο το ακραίο ναζιστικό μόρφωμα, στη χώρα μας που εμφανίζει χαρακτηριστικά συμμορίας και εγκληματικής οργάνωσης. Χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνονται μέσα από σωρεία οργανωμένων επιθέσεων και ιδίως μέσα από την πρόσφατη στυγνή δολοφονία ενός συμπολίτη μας».
Όσον αφορά, δε, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει:
«Πέρα από την οικονομική κρίση και τις επώδυνες θεραπευτικές αγωγές της, οι ίδιες χώρες, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης, που ενδέχεται να πάρει νέες διαστάσεις εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία. Η Ελλάδα χειρίζεται, τη στιγμή αυτή, το 90% των παράνομων μεταναστευτικών ροών της Ευρώπης. Χειρίζεται έναν τεράστιο όγκο που δεν μπορεί ούτε να αντέξει ούτε να αντιμετωπίσει μόνη της. Γι’ αυτό ακριβώς, το κριτήριο της πρώτης εισόδου, δεν μπορεί να είναι το κριτήριο για την εξέταση των θεμάτων ασύλου, όπως προβλέπει το Δουβλίνο ΙΙ. Δεν μπορεί μόνη της, μια χώρα, την ώρα που γονατίζει από την οικονομική κρίση, να καταδικάζεται από τους εταίρους της σε ρόλο “αποθήκης” παράνομων μεταναστών».
Η Ελλάδα, γράφει, τέλος, ο κ. Μιχελάκης, είναι χώρα φιλόξενη και οι Έλληνες τάσσονται κατά του ρατσισμού. «Δεν αντέχουν, όμως, να διαχειριστούν και να καλύψουν ιατροφαρμακευτικά και να απασχολήσουν τόσους παράνομους μετανάστες. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης, σε μια Ευρώπη πιο κοινωνική, πιο πολιτική, πιο δημοκρατική. «Μια Ευρώπη που να ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και όχι να καταδικάζει τα μέλη της στην ύφεση, την ανεργία και τη φτώχεια» καταλήγει ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί στη Ρώμη, για συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, που θα έχει ως αντικείμενο την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.
ysterografa.gr