Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Τσίπρας: Ναι σε στάση πληρωμών αν... – Κεδίκογλου: Είσαι κολλημένος στο χθες

kedikoglou_634749168
 Δε χρειαζόταν καν αιτία για να ανταλλάξουν ανακοινώσεις κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Η... τελευταία αφορμή ήταν η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, όπου παραδέχεται πως αν εξωθηθεί θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών.
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει σε συνέντευξή του στην  πως δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια όπως η στάση πληρωμών, αλλά αν εξωθηθεί σε αυτήν, δε θα διστάσει.
 Παράλληλα, εμφανίζεται βέβαιος ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία θα γίνει δεκτή και από το Βερολίνο και από τους δανειστές γιατί «είναι ο μόνος ρεαλιστικός και βιώσιμος δρόμος για την έξοδο από την κρίση, καθώς όλα όσα μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν έχουν αποτύχει παταγωδώς. Οι ίδιοι οι δανειστές έχουν αναθεωρήσει ήδη μέχρι σήμερα τρεις φορές την αρχική σύμβαση του 2010 και το χρέος είναι και σήμερα μη βιώσιμο».
 Για να γίνει βιώσιμο το χρέος χρειάζεται «κούρεμα», όπως λέει, 40- 50% «που θα φέρει το χρέος στην τάξη του 85-90% του ΑΕΠ, δηλαδή εκεί που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος». Τονίζει πως ουσιώδες είναι να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη ύφεση και να απαλλαγεί η χώρα από την πολιτική των μνημονίων.
 Επιμένει στο «πάγωμα» των τόκων για μια τετραετία με βάση ρήτρα ανάπτυξης, ενώ θεωρεί ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση γιατί δεν συμφέρει τους δανειστές να διακινδυνεύσουν τη συνοχή της Ευρωζώνης.


Σίμος Κεδίκογλου: Επιδιώκεις χρεοκοπία της Ελλάδας
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Α. Τσίπρα  στην εφημερίδα «Kυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δήλωσε:
«Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα θα μπορούσε να είχε δοθεί το 2012. Δεν έχει καταλάβει ότι και κούρεμα χρέους έχει γίνει και μείωση επιτοκίων και αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα.

«Όλα αυτά έχουν ήδη γίνει και μάλιστα στον μεγαλύτερο βαθμό στα παγκόσμια χρονικά, χωρίς να υπάρξει εθνική χρεοκοπία. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας επιμένει να απειλεί με μονομερή στάση πληρωμών. Κολλημένος στο χθες, συνεχίζει να επιδιώκει τη χρεοκοπία της Ελλάδας» δηλώνει.

«Καιρός να καταλάβει ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας το αποτρέψαμε οριστικά, όσο κι αν αυτό τον στενοχωρεί» καταλήγει.