Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Δυσκολή νύχτα από την πυρκαγιά στην Άνδρο

Οι φλόγες στον οικισμό - ΦΩΤΟ από το plektani.gr
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Άνδρο. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό  Άνω Πιτροφός, που είχε εκκενωθεί το μεσημέρι, έκαψε μελίσσια και αυλές και πήρε το δρόμο για... άλλους οικισμούς!
 Ο δυνατός αέρας που φτάνει τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο "φούντωσε" τη φωτιά και δεν επέτρεψε στα πυροσβεστικά αεροπλάνα να βοηθήσουν εγκαίρως στο έργο της κατάσβεσης.

Τα μέτωπα της φωτιάς είναι πλέον δυο, όπως δήλωσε στο Mega ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Γλυνός: "Αυτή τη στιγμή επιχειρούν δυο καναντέρ πάνω από το βουνό. Η νύχτα θα είναι δύκολη, γιατί δεν μπορούν να επιχειρήσουν εύκολα οι χερσαίες δυνάμεις. Είναι απόλυτα δύσβατη δασωμένη περιοχή και αν η φωτιά κατέβει στο χωριό Μενιτες, θα είναι τραγικό. Όλα τα σπίτια είναι κατοικημένα, με τουρίστες και μόνιμους κατοίκους. Το άλλο μέτωπο, προς την περιοχή της Μελίδας είναι καλύτερα τα πράγματα".

Ενώ για τη φωτιά στον Άνω Πιτροφό, που εκκενώθηκε το μεσημέρι, είπε: "Δώσαμε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια. Ευτυχώς δεν είχαμε καμμένα σπίτια, αλλα είχαμε καμμένες αυλές".
 Νωρίτερα πήγαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα στην περιοχή αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν ρίξεις νερού, λόγω των αναταράξεων, που προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι.
Από επίγειες δυνάμεις, επιχειρούν για τον έλεγχο της πυρκαγιάς 20 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.
Το μεσημέρι, μεταφέρθηκαν στον τόπο της πυρκαγιάς 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Αθήνα με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής.
Άλλοι δέκα πυροσβέστες πήγαν εκεί από τη Σύρο ενώ πέντε οχήματα από την Αθήνα θα καταφθάσουν ακτοπλοϊκώς από τη Ραφήνα.
 Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, πληροφορίες λένε ότι το σημείο που ξεσπασε η φωτιά, είναι μία ακατοίκητη περιοχή που δεν περνούν ούτε καλώδια της ΔΕΗ. Κι αυτό προκαλεί υποψίες για εμπρησμό...
newsit.gr