Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Έπεσε το “άβατο”: Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Eyterpi-Koutzamani
Όπως είχε προαναγγελθεί, το “άβατο” της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις γυναίκες έπεσε, καθώς το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα ενέκρινε τη σχετική εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, και επέλεξε για το συγκεκριμένο αξίωμα την Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Πρόκειται για τη σημερινή αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία θα παραμείνει στη θέση αυτή για 3 χρόνια, δηλαδή έως το 2016. Η κυρία Κουτζαμάνη, ως εισαγγελέας Πρωτοδικών, υπηρέτησε για χρόνια στην ποινική δίωξη και χειρίστηκε σοβαρότατες υποθέσεις της εποχής εκείνης.

Η κα Κουτζαμάνη ήταν εισαγγελέας στη δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη”, ενώ ασκεί καθήκοντα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τις αρχές Ιουνίου, όταν σύμφωνα με την ιεραρχία διαδέχτηκε τον Ιωάννη Τέντε, ο οποίος αποχώρησε για να αναλάβει καθήκοντα εθνικού συντονιστή κατά της διαφθοράς.
 Γεννήθηκε στο Πολυχνίτο Μυτιλήνης και το 1975 ορκίστηκε ως εισαγγελική πρόεδρος. Η άλλη πρωτή που κατέχει είναι ότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα μετά τη Μεταπολίτευση που έγινε εισαγγελέας, σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο.
Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ήταν αυτή που πριν λίγο καιρό διέταξε κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας δημοτικός υπάλληλος μέσα σε δύο χρόνια είχε πάρει 9 αναβολές!
Αξίζει να σημειωθεί πως χαίρει εκτιμήσεως των συναδέλφων της τόσο για τον χαρακτήρα της όσο και για τις νομικές της γνώσεις καθώς και ότι έχει κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των ανδρών αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.
Για τα υπόλοιπα κορυφαία αξιώματα της Δικαιοσύνης, το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου τον Μιχάλη Θεοχαρίδη, αρχαιότερο αντιπρόεδρο μέχρι σήμερα, ενώ νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας τοποθετήθηκε ο μέχρι σήμερα αρχαιότερος αντιπρόεδρος Σωτήρης Ρίζος.
 Επίσης, σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας προήχθη ο σύμβουλος Επικρατείας Νικόλας Ρόζος, ο οποίος θα αποχωρήσει από δικαστικό σώμα το 2015.
Ακόμη, σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου προήχθησαν οι αρεοπαγίτες Ιωάννης Σίδερης, ο οποίος αποχωρεί σε δύο χρόνια, η Δήμητρα Παπαντωνοπούλου η οποία συνταξιοδοτείται σε 4 χρόνια, δηλαδή το 2017, ο Νικόλαος Λεοντής ο οποίος αποχωρεί σε τρία χρόνια, ο Αντώνιος Αθηναίος που είναι μόνο για ένα χρόνο στη θέση αυτή, ο Γρηγόρης Κουτσόπουλος ο οποίος του χρόνου συνταξιοδοτείται και ο Σπυρίδων Μιτσιάλης που συνταξιοδοτείται σε δύο χρόνια.
Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι από σήμερα ο Ευάγγελος Νταής και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ο Ι. Σακελλαρίου.
Να σημειωθεί ότι για τις προαγωγές τηρήθηκε η επετηρίδα.
 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά τις σημερινές προαγωγές δικαστικών λειτουργών που έγιναν στις ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας δήλωσε:

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι επιλεγέντες με το ήθος, τις διοικητικές ικανότητες και την επιστημονική τους κατάρτιση θα υπηρετήσουν επάξια τη Δικαιοσύνη της χώρας μας, όπως έπραξαν μέχρι σήμερα και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προάσπιση των θεσμών, καθώς και στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, που αποτελεί απαίτηση των πολιτών και προϋπόθεση ανάπτυξης της πατρίδας μας».