Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η πρώτη μείωση φόρου. Μέχρι την επόμενη…

Antonis-Samaras
(Photo Eurokinissi)
Twitter @EmOikonomidis
Η σημειολογία της πρώτης μέρας κάθε μήνα, εμπεριέχει εν πολλοίς και… μεταφυσική διάθεση. Η επίκληση της τύχης και η ευχή για να είναι οι επόμενες μέρες που ακολουθούν καλύτερες από όσες προηγήθηκαν, εξηγείται πλήρως στη βάση της ψυχικής ανάγκης κάθε ανθρώπου να επενδύσει στο συναίσθημα της ελπίδας, όσο ψαλιδισμένη, σκοτεινιασμένη ή “κουρεμένη” και αν είναι αυτή, ως φυσική και εκκωφαντική απάντηση στην παράμετρο της ανασφάλειας. Της αβεβαιότητας. Του φόβου.

Η προτροπή “με το δεξί” είναι από τα πιο δημοφιλή “hashtag”, για να χρησιμοποιήσουμε ορολογία Twitter, του πλέον εγκεφαλικού και διεισδυτικού από τα social media που έχουμε στη διάθεσή μας για να διευκολύνουμε τη ζωή μας, μόνο που στην περίπτωση του φετινού Αυγούστου, δηλαδή της πρωτομηνίας που ήδη διατρέχουμε εδώ και μερικές ώρες, συνιστά βιωματική πραγματικότητα για μια παράμετρο-φετίχ της οικονομικής δραστηριότητας. Με αυτονόητες και αυταπόδεικτες επιδράσεις στην καθημερινότητα (σχεδόν) όλων.
Από σήμερα, τίθεται σε ισχύ η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από το “βάρβαρο” 23% στο “ελκυστικό” 13%, μετά από μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση από την πλευρά της κυβέρνησης, την αίσια έκβαση της οποίας πιστώθηκε προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Το μέτρο φυσικά έχει χρονικό ορίζοντα τα τέλη του έτους, και την αίρεση πως οι άμεσα εμπλεκόμενοι θα επιδείξουν την αξιοπιστία και συνέπεια που επιβάλλει η συγκυρία της εποχής, στο περιθώριο μιας αφόρητα δύσκολης καθημερινότητας την οποία βιώνουν οι Έλληνες.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έχει μια αυτοτροφοδοτούμενη σημειολογία. Είναι η πρώτη μείωση φόρου στα χρόνια του Μνημονίου, στο περιθώριο του οποίου η ελληνική κοινωνία είδε να ανατρέπονται δεδομένα, αυτονόητα, ακόμη και προσωπικοί σχεδιασμοί ζωής.
Είναι και αυτό μια νίκη. Μια πρώτη νίκη. Αν μάλιστα παραφράσουμε τον μεγάλο Νίκο Γκάλη, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση φόρου. Μέχρι την επόμενη… Που είναι στο χέρι μας, αυτή τη φορά.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr