Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Παπακωνσταντίνου στο BBC: Στην Ελλάδα με μισούν, αλλά είμαι ο μόνος υπουργός Οικονομικών που μείωσε το χρέος

bbc
Για πρώτη φορά μετά την παραπομπή του στη δικαιοσύνη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε στο BBC για το έργο του όσο ήταν στο υπουργείο, αλλά και όσα ακολούθησαν.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να υπερασπιστεί τις επιλογές του και υπογράμμισε πως παρότι γνωρίζει ότι στην Ελλάδα αποτελεί «μισητό» πρόσωπο, ο ίδιος θεωρεί πως έκανε καλή δουλειά σε σχέση με το χρέος.

«Ήμουν ο άνθρωπος που έκλεισα τη μουσική, άνοιξα τα φώτα και σταμάτησα το πάρτι και σε κανέναν δεν αρέσει ένας τέτοιος άνθρωπος. Δυστυχώς υπάρχει ακόμα πολλή άρνηση στη χώρα, καθώς για πολύ καιρό ορισμένα κόμματα προσποιούνταν ότι υπήρχε άλλος δρόμος, ακόμα και ο νυν πρωθυπουργός», σχολίασε ο κ. Παπακωνστανίνου.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει άλλος υπουργός Οικονομικών που να μείωσε το έλλειμμα κατά 6% του ΑΕΠ», όπως έκανε κατά τη θητεία του αν και συμπλήρωσε ότι ήταν ατυχές που χρειάστηκε να το κάνει και με τον τρόπο που χρειάστηκε να το κάνει λέγοντας ότι «ήταν ο μόνος τρόπος».
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι είναι «μισητό» πρόσωπο στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται χρόνο για να ξεπεράσει την πολύ δύσκολη κατάσταση για την οποία κατηγορεί τους πάντες και ιδίως όσους έβαλαν υπογραφές, αν και δεν ήταν εκείνοι που δημιούργησαν τα προβλήματα.
Μιλώντας για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είπε πως έχει καθαρή συνείδηση και ότι προσπάθησε να κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για να εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες και να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες.
Δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, παρά το τοξικό πολιτικό περιβάλλον και το γεγονός ότι όλοι ψάχνουν κάποιον «να ρίξουν στους λύκους» επιρρίπτοντάς του όλη την ευθύνη.
Σχολιάζοντας τέλος τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την ανάγκη νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει, όπως θα μπορούσε να υπάρξει και νέα ελάφρυνση χρέους» και συνέχισε: «Ο κ. Σόιμπλε δεν είπε ότι θα υπάρξει νέο κούρεμα. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Οι περισσότεροι εταίροι βλέπουν μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Δεν τους αρέσει η ιδέα του κουρέματος. Να γυρίσουν στους δικούς τους φορολογούμενους και να πούνε “συγνώμη, δανείσατε χρήματα σε μια χώρα, αλλά αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να σας επιστραφούν”».

ysterografa.gr