Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Πρόωρες εκλογές με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση της Ν.Δ βλέπει ο Economist





Πρόωρες εκλογές μέσα στο 2014 ''προφητεύει'' για την Ελλάδα το Economist που εκτιμάει πως στη χώρα μας υπάρχει ήδη πολιτική αστάθεια, την οποία βασίσει:''στην κατακερματισμένη πολιτική σκηνή, τις συχνές κοινωνικές ταραχές και τις οικονομικές δυσκολίες εν μέσω αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας''.
 Ως πλέον πιθανή ημερομηνία θεωρεί την ημέρα των ευρωεκλογών, θεωρώντας πως θα γίνουν και εθνικές εκλογές την ίδια ημέρα.
Αιτία των πρόωρων εκλογών, πάντα κατά τον Economist, είναι ''η συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα που πυροδοτεί την οικονομική ύφεση και την υψηλή ανεργία, οπότε οι αντιμνημονιακές δυνάμεις στο κοινοβούλιο -ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που στις δημοσκοπήσεις είναι στήθος με στήθος με τη ΝΔ- θα εξακολουθήσουν να καρπώνονται το αίσθημα κατά της λιτότας''.

Οι αναλυτές του Economist προσθέτουν επίσης πως ''υπάρχει ευρεία λαϊκή δυσαρέσκεια από τη διαφθορά, τον νεποτισμό και τα συμφέροντα που έχουν ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ''.

Εντυπωσιακή όμως είναι η πρόβλεψη για την επομένη των εκλογών.
Το Economist θεωρεί πως το βράδυ των εκλογών θα πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα βγει πρώτο κόμμα.
Όμως κυβέρνηση θα σχηματίσει και πάλι η Ν.Δ, γιατί ο Economist εκτιμάει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να βρει συμμάχους ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις και του πρακτορείου Reuters για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τρόικα είπε το πολυπόθητο ''Ναι'' για την καταβολή της επόμενης δόσης και συνεπώς η Ελλάδα γλίτωσε από την πολιτική και οικονομική κρίση αυτή τη χρονιά, ΌΜΩΣ η ευφορία αυτή μπορεί να είναι προσωρινή.
 Πως δικαιολογεί τις εκτιμήσεις του το Reuters;
Ο Φ. Ερικσον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες, δηλώνει με βεβαιότητα πως ''η κατάσταση θα γίνει σίγουρα σκληρότερη και οικονομικά και πολιτικά και είναι ουτοπικό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να σταθεί στις απαιτήσεις που τις ζητούνται, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα''.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο θεωρεί πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο κούρεμα χρέους, ακόμα και αν ''περάσει με ασφάλεια από την επίσκεψη της Τρόικα τον Σεπτέμβριο''.

newsit.gr