Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Οι απολύσεις τραντάζουν την κυβέρνηση

Σκληρή δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή θα είναι η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης την Τρίτη το βράδυ, μια μέρα πριν από την άφιξη στην Αθήνα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Στουρνάρα, Κ. Μητσοτάκη, Γ. Μιχελάκη, είναι απολύτως ενδεικτική της αγωνίας που υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται ειδικά σε σχέση με το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ηδη, δύο βουλευτές της ΝΔ (Ν. Κακλαμάνης και Μ. Ταμήλος) έχουν δημοσίως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και άλλα μέλη της Κ.Ο της ΝΔ στο παρασκήνιο εκφράζουν δυσφορία. Σε συνεδρίαση του ΚτΕ ΠΑΣΟΚ το απόγευμα εκφράστηκε γκρίνια από αρκετούς βουλευτές ειδικά για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και γενικότερα για τις επικείμενες απολύσεις. Μάλιστα, συμφωνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης προκειμένου να γίνει μια εφόλης της ύλης συζήτηση για την αναδιάρθρωση στο Δημόσιο. Το ξέσπασμα του στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση καθώς ο βουλευτής Κοζάνης διεκδικούσε τη θέση του υπουργού Εσωτερικών και επομένως θα μπορούσε να είναι αυτός ο συνομιλητής της Τρόικας σε ό,τι αφορά τη «σφαγή» στους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκηση.
Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και θα γίνει επί της αρχής και κατ άρθρον, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ανέρχεται στις 155 έδρες. Επομένως, η αγωνία των επιτελείων του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης επικεντρώνεται ειδικά στα άρθρα που αφορούν την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας. Είναι προφανές ότι το «ναι» θα εμφανιστεί από τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο ως αναγκαίος όρος για την εκταμίευση της δόσης και θα συνδεθεί με τη σωτηρία της χώρας.
Η στάση της ΔΗΜΑΡ θα καθοριστεί επισήμως το Σάββατο σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ωστόσο, ήδη ο Φώτης Κουβέλης, με όσα είπε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν υπερψηφίζοντας λίγα άρθρα, όπως την επιβολή του φόρου πολυτελείας.

aytodioikisi.gr