Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Οργή λαού κατά ισλαμιστών - "Βουλιάζει" από διαδηλωτές η Αίγυπτος - Ταραχές και στην Τυνησία

ΦΩΤΟ REUTERS
 Άφθονο ρέει το αίμα στην Αίγυπτο με τους νεκρούς και τους τραυματίες να αυξάνονται συνεχώς. H χώρα έχει χωριστεί σε δυο στρατόπεδα. Από τη μία οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι και από την άλλη ο στρατός και οσοι υποστηρίζουν τη νέα κυβέρνηση.
 Η χώρα βιώνει κυριολεκτικά τον εμφύλιο πόλεμο και αυτό έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία σε όλη την υφήλιο! Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο κάνουν το γύρο του κόσμου αφού η Αίγυπτος αποτελεί το πρώτο θέμα στην πλειοψηφία των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Και αυτό διότι η οργή κατά των ισλαμιστών αρχίζει να επεκτείνεται πέρα από τα σύνορα της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για εξέγερση εκτός ορίων!


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δίνει επίσημα η κυβέρνηση της Αιγύπτου, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 60 και πάνω από 177 είναι οι τραυματίες. Από την άλλη σύμφωνα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αυτοί που έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά του στρατού και της αστυνομίας έχουν φτάσει τους 120. Και οι τραυματίες είναι περίπου 4.000.
Υποστηρικτές του Μόρσι έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους του Καϊρου ενώ αστυνομία και στρατός άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών λίγο πριν από την πρωινή προσευχή.
 Μάλιστα, οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έκαναν λόγο για "ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούν με στόχο όχι να τραυματίσουν αλλά να σκοτώσουν".
 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου θα φυλακιστεί στην ίδια φυλακή με τον Μουμπάρακ.
 Στο μεταξύ σοκ έχουν προκαλέσει οι εικόνες που δείχουν πτώματα ακρωτηριασμένα σ΄ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως σε αυτό το αυτοσχέδιο νεκροτομείο, που είχε στηθεί στο κινητό νοσοκομείο των ισλαμιστών οπαδών του Μόρσι βρίσκονταν 37 σοροί.

Ξεσηκωμός και στην Τυνησία
Ξεφεύγει η κατάσταση και στην Τυνησία. Η οργή κατά των ισλαμιστών επεκτείνεται ολοένα κι εκτός των συνόρων της Αιγύπτου. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων μπροστά στη βουλή της Τυνησίας σήμερα, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, για να απωθήσει διαδηλωτές που απαιτούσαν να διαλυθεί η συντακτική συνέλευση από την μια πλευρά και ισλαμιστές που υπερασπίζονταν τη νομιμότητα της κυβέρνησης που κυριαρχείται από το κόμμα Ενάχντα από την άλλη.
Η αστυνομία άρχισε να ρίχνει δακρυγόνα μετά την άφιξη χιλιάδων διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που είχαν προηγουμένως συγκεντρωθεί για την τελετή της κηδείας του δολοφονηθέντος πολιτικού Μοχάμεντ Μπράχμι, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς κι υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί.
Η αντιπολίτευση αξιώνει την διάλυση της βουλής και την παραίτηση της –κυριαρχούμενης από το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα– κυβέρνησης. «Ο λαός θέλει να ανατραπεί το καθεστώς!», «με το αίμα και με τις ψυχές μας θα θυσιαστούμε για τον μάρτυρα», «Γανούσι, δολοφόνε, εγκληματία», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον Ρασίντ Γανούσι, τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Ενάχντα το οποίο σύμφωνα με την οικογένεια του Μπράχμι βρίσκεται πίσω από την δολοφονία του.

Ο Γανούσι καταδίκασε σε δηλώσεις του την Πέμπτη την δολοφονία του πολιτικού του αριστερού κόμματος Λαϊκό Κίνημα Μπράχμι, κάνοντας λόγο περί μιας επίθεσης εναντίον της δημοκρατίας στη χώρα. Χιλιάδες ισλαμιστές υποστηρικτές της συμπολίτευσης συγκεντρώθηκαν επίσης μπροστά στο κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον αυτής που αποκάλεσαν απόπειρα πραξικοπήματος.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία κάλεσε να υπάρξει ηρεμία. Το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι αποσύρει 10 μέλη του από την Συντακτική Συνέλευση, που έχει 217 μέλη, αυξάνοντας τον αριθμό όσων έχουν εξαγγείλει πως απέχουν από τις εργασίες της μετά την δολοφονία του Μπράχμι σε 52.

Οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την δολοφονία του Μπράχμι σε σαλαφιστές και πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για μέλη της Άνσαρ αλ Σαρία.

newsit.gr