Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Πύρινη κόλαση σε Ρόδο, Κρήτη και Σέριφο - Κάηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν χωριά!


Μάχη με τις φλόγες δίνουν τις τελευταίες ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κρήτη, Σέριφο και Ρόδο.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε περιοχή κοντά στο χωριό Πόμπια της Μεσαράς Ηρακλείου, (κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού που δεν απειλείται) και η οποία συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη στην περιοχή μεταξύ των χωριών Αληθινή - Πόμπια - Πηγαιδάκια - Αντισκάρι.
Έχουν σπεύσει οχήματα με 21 πυροσβέστες, πυροσβεστικό ελικόπτερο, υδροφόρες του Δήμου Φαιστού και κάτοικοι της περιοχής, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. Οι φλόγες έχουν τυλίξει χορτολιβαδική έκταση, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις της δημάρχου, Μαρίας Πετρακογιώργη, υφίσταται κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές.
Οι κάτοικοι απο το Αντισκάρι κλήθηκαν - προληπτικά - να εκκενώσουν το χωριό. Στην περιοχή επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας από Ηράκλειο και Ρέθυμνο αποτελούμενη απο δεκάδες πυροσβέστες και οχήματα, καθώς και απο οχήματα της αυτοδιοίκησης και εθελοντές, ενώ λίγο μετά τη 13.30 στην μάχη της κατάσβεσης προστέθηκε το πυροσβεστικό ελικόπτερο απο Ηράκλειο και περίπου στις 16:30 το πυροσβεστικό ελικόπτερο απο Χανιά, ενώ στα ενάερια μέσα πυρόσβεσης προστέθηκε και ένα ελικόπτερο τύπου Ericson.
 Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν συνεχώς διευθύνσεις δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης. Η πυρκαγιά "πέρασε" από την Πόμπια σε απόσταση λίγων μέτρων απο τα σπίτια καθώς και απο το χωριό Αληθινή ενώ, τα πύρινα μέτωπα με την βοήθεια των ανέμων κατευθύνθηκαν προς τα χωριά Πηγαιδάκια και Αντισκάρι απειλώντας κατοικίες και αποτεφρώνοντας ότι βρέθηκε στο διάβα τους, μεταξύ των οποίων έξι θερμοκήπια, δεκάδες αιγοπρόβατα και ελαιοκαλλιέργειες.

Φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή Παρακαλούρι Νεάπολης, στο νομό Λασιθίου, όπου έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου καταβάλλοντας προσπάθειες να την θέσουν υπό έλεγχο.

Επίσης, στην περιοχή Ίστριο της νότιας Ρόδου, οι φλόγες έχουν τυλίξει δασική έκταση.
Για την κατάσβεσή της έχει κινητοποιηθεί το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού και παράλληλα ξεκίνησαν πτήσεις από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει προβλήματα σε μικρά χωριά της νότιας Ρόδου και για ένα από αυτά, το Βάτι, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσής του.
Σύμφωνα με την rodiaki.gr, η πυρκαγιά έκαψε ένα σπίτι στα περίχωρα του χωριού Ίστριος, ο ιδιοκτήτης του οποίου ευτυχώς απουσίαζε. Οι πύρινες γλώσσες τύλιξαν και δύο αποθήκες στο ίδιο χωριό, τις οποίες κατάφεραν με συντονισμένες προσπάθειες να σώσουν οι κάτοικοι. Στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες και πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά κοντά σε κατοικίες του οικισμού Μεγάλο Λιβάδι στη Σέριφο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα στη Σέριφο. Η πυρκαγιά, η οποία μαίνεται κοντά στο χωριό Αβεσσαλός, καίει χαμηλή βλάστηση, ενώ στην περιοχή πνέουν μέτριοι άνεμοι, ενώ δεν απειλούνται ανθρώπινες ζωές..Ωστόσο το μέτωπο κινείται προς την κατοικημένη περιοχή του Κουταλά. Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε προληπτική εκκένωση των οικισμών Κουταλάς και Μεγάλο Λιβάδι υπάρχουν πολλά ταυτόχρονα μέτωπα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί δύο σπίτια. Επί τόπου επιχειρούν ένα όχημα της πυροσβεστικής, ένα όχημα των ΟΤΑ, ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο και 9μελές πεζοπόρο τμήμα. και πυροσβεστικά αεροσκάφη.