Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Πύρινα μέτωπα σε Κρήτη, Ρόδο. Κάηκαν σπίτια στη Σέριφο - Έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν από τη φωτιά

ΦΩΤΟ από plektani.gr - Chloe Biscotaki
Μάχη με τις φλόγες δίνουν τις τελευταίες ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κρήτη, Σέριφο και Ρόδο.
Στη Σέριφο η νύχτα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Αγία Μαρίνα, πέρασε από το Μέγα Λιβάδι και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα. Επίσης, κάηκε το παλιό διοικητήριο, ένα νεοκλασικό κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν η διοίκηση της μεταλλευτικής εταιρείας που υπήρχε στο νησί.   Στην περιοχή δεν υπήρχε πυροσβεστικός σταθμός, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί  και κινείται πλέον προς την περιοχή Κουταλάς, όπου κάτοικοι του νησιού σπεύδουν να βοηθήσουν, ώστε να γλιτώσουν τουλάχιστον τα σπίτια της περιοχής.
Η ατμόσφαιρα αργά το απόγευμα ήταν αποπνικτική. Οι δύο οικισμοί εκκενώθηκαν μετά από απόφαση του διοικητή της αστυνομίας, Μάριου Κουρσουλίδη  Κάτοικοι αλλά και τουρίστες κατέβηκαν στη θάλασσα και κάποιοι άφησαν τις βαλίτσες τους στην στεριά και βούτηξαν για να αισθανθούν καλύτερα...
Αυτή την ώρα η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, αλλά στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικής δυνάμεις, για τυχόν αναζωπύρωση. Συγκεκριμένα βρίσκονται 6 πυροσβέστες και 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τρία οχήματα, ένα όχημα ΟΤΑ, ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο, ένα ελικόπτερο και έξι καναντέρ.
 Στην Κρήτη, τέθηκε υπο μερικό έλεγχο η φωτιά  ανάμεσα στο χωριό Αληθινή και την Πόμπια όπου έχουν σπεύσει οχήματα με 21 πυροσβέστες, πυροσβεστικό ελικόπτερο, υδροφόρες του Δήμου Φαιστού και κάτοικοι της περιοχής...
Επίσης, στην περιοχή Ίστριο της νότιας Ρόδου, 'εξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 30 και πλέον οχήματα, «παλεύουν» από τις 05.00 τα ξημερώματα να ελέγξουν τα μέτωπα του πύρινου εφιάλτη που εξακολουθεί να απειλεί χωριά...
 Οι πυκνοί καπνοί κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Οι φλόγες που βρίσκονται σε μικρή απόσταση απο τα σπίτια στα χωριά της Οιστριας και στο Βακυ, υποχρέωσαν πολλούς κατοίκους να απομακρυνθούν. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από χθες το απόγευμα, που εκδηλώθηκε η φωτιά, έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής εκτασης.
«Το μόνο ευχάριστο από την τραγωδία, που πλήττει τη Ρόδο, είναι ότι ο αέρας κόπασε λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να κινηθούν ευέλικτα για να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς» δηλώνει ο κ. Μαχαιρίδης.
Μετά τις 20.00 το βράδυ έφθασε στο νησί ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο οποίος βρίσκεται στον τόπο της φωτιάς. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, 65 πυροσβέστες και οχήματα διαφόρων υπηρεσιών έφτασαν στη Ρόδο από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Υπάρχει, πάντως, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έως το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα καταφέρουν να θέσουν υπό ελεγχο την φωτιά.