Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε!

Γράφει η Αντωνία Μπούζα
 
Τελικά η ρήση που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά δεν ακολούθησε, ξανάρθε μπροστά μας αμείλικτη.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων που διαβιούν με δυσκολίες, λόγω των περικοπών  των αποδοχών τους και της μεγάλης φορολογίας, ακούει αποσβολωμένη  πως τελικά στην Ελλάδα του 2013 υπήρχαν δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Ακούει για τις υψηλότατες απολαβές ορισμένων και απορεί με τους πολιτικούς που συντήρησαν, αλλά και πασχίζουν  επειδή τους εξυπηρετεί  δημοσκοπικά, να διατηρήσουν αυτήν την υπερβολή  σε μία λαβωμένη Χώρα.

Απορεί με το συνδικαλιστικό φορέα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης  και  την αδιαλλαξία που επέδειξε όλο αυτό το διάστημα που επιχειρείτο η μεταρρύθμιση, οδηγώντας  στη δυσχερή θέση του σήμερα  τους απλούς εργαζόμενους,  που ξαφνικά είδαν μπροστά τους το φάσμα της ανεργίας.

Ουδείς αμφισβητεί πως οι παχυλά αμειβόμενοι με λεόντειες συμβάσεις δημοσιογράφοι με την  εμφανή έλλειψη αντικειμενικότητας εξέθεσαν πολλές φορές το φορέα, ενώ η λειτουργία του με το δυσκίνητο και πολυδάπανο ρυθμό του Δημοσίου τον έκανε να χάνει στον ανταγωνισμό απέναντι στα ιδιωτικά ΜΜΕ, που ήσαν πιο ευέλικτα και παραγωγικά.

Άραγε έχει αναζητήσει κανείς τις ευθύνες της ΠΟΣΠΕΡΤ που ανερυθρίαστα κατέβαζε το διακόπτη  της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, επιβάλλοντας «δυναμική επαναστατική δράση», μέσω αδιέξοδων και ανόητων απεργιών και  «τυφλών κινητοποιήσεων» που έκανε, αρνούμενη να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων και αλλαγών;

‘Έχουν αναζητηθεί οι ευθύνες  της ΠΟΣΠΕΡΤ, όταν έκανε κατά συρροή απεργίες απαιτώντας προσλήψεις, παραμονή συγκεκριμένων δημοσιογράφων σε εκπομπές, αυξήσεις των κονδυλίων για νυχτερινά,  εκτός έδρας μετακινήσεις κλπ,  διπλασιασμό των συμβασιούχων, άρνηση παραχώρησης των κτιρίων της Κατεχάκη στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη για επιτροπές ασύλου κ.α. υπερβολικές διεκδικήσεις ,την ώρα που οι λοιποί  Έλληνες βίωναν δύσκολες εργασιακές καταστάσεις;

Η  εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο το παρασκήνιο  της αδιαλλαξίας των συνδικαλιστών  είναι, πλέον ορατή σε όλους.

Ενώ ο κ. Τσίπρας  που όταν λειτουργούσε η ΕΡΤ  έκανε συχνές καταγγελίες για έλλειψη αντικειμενικότητας  χαρακτηρίζοντάς την  κυβερνητικό φερέφωνο, σήμερα την έχει αγκαλιάσει, αναγάγοντάς την  σε κορωνίδα της Δημοκρατικής έκφρασης, χωρίς να κρατά πλέον ούτε τα προσχήματα.

Οι δε λοιποί Κυβερνητικοί εταίροι γνώριζαν εδώ και μήνες για την ανάγκη μεταρρύθμισης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού  Φορέα. Είναι το λιγότερο υποκριτικό να λένε πως δεν ήξεραν.

Δυστυχώς η ζωή μας αλλάζει. Αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να κινηθούμε με ρυθμούς και κατευθύνσεις που στο παρελθόν ποτέ δεν θα σκεφτόμαστε. Δύσκολες οι στιγμές και μεγάλη η αγωνία των απλών εργαζομένων στους οποίους ειλικρινώς συμπαρίσταμαι και προσωπικώς θα ήθελα να έχει ακολουθηθεί άλλη διέξοδος π.χ .κινητικότητα.

Με την ΕΡΤ μεγαλώσαμε, με την ΕΡΤ δακρύσαμε, με την ΕΡΤ ονειρευτήκαμε ,με την ΕΡΤ ενημερωθήκαμε. Με το ραδιόφωνο της ΕΡΤ  ταξιδέψαμε, φανταστήκαμε, ονειροπολήσαμε. Από αυτήν  την ΕΡΤ όμως, περιμέναμε σεβασμό στο παρελθόν της, αντικειμενικότητα και αυτοκάθαρση, καταγγέλλοντας  τους ολίγους που την οδήγησαν σε απαξίωση. Περιμέναμε να μην μας φέρουν στη δύσκολη θέση να επιλέξουμε ,να έρθουμε απέναντι, να προβληματιστούμε.

Οι συνδικαλιστές  επιβάλλεται να αναθεωρήσουν τις  πρακτικές  ομηρίας των απλών εργαζομένων για να κρατήσουν τα δικά τους προνόμια. Ακόμη και σήμερα  προσπαθούν να «φιμώσουν» την ενημέρωση, επιβάλλοντας  μόνο  τη δική τους αλήθεια.

Οι πολιτικές δυνάμεις ας καταλάβουν ότι τα παιχνίδια «εξουσίας» δεν ενδιαφέρουν τους Έλληνες εργαζομένους.

Ας τους αφήσουν έξω από τη μάχη των κομματικών τους ωφελειών και ας σκεφτούν πως η πατρίδα μας έχει πάθει πολλά από τις συντεχνιακές λογικές ενώ οι πολίτες αυτού του τόπου έχουν φτάσει στα όριά τους  πλέον και  το μόνο που ζητούν είναι ομοψυχία, ηρεμία  και δουλειές.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι πιόνια στην σκακιέρα εξουσίας, αλλά ανθρώπινες υπάρξεις που έχουν ανάγκες, οικογένειες και  υποχρεώσεις.

elzoni.gr