Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

«Θέλω να είμαι ο υπουργός της αξιολόγησης, όχι των απολύσεων»

Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το εγχείρημα του για 15.000 απολύσεις μέχρι τα τέλη του 2014 και για 150.000 «διαθεσιμότητες» μέχρι τα τέλη του 2015, φαίνεται να αναγνωρίζει ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.
Έτσι, μετά τις δηλώσεις του ως βουλευτής με τις οποίες τασσόταν αναφανδόν υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο, το περιβάλλον του διαμηνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλίες του με στενούς του συνεργάτες μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του τόνισε ότι «θέλει να είναι ο υπουργός της αξιολόγησης, όχι των απολύσεων».
Σε κάθε περίπτωση ο νέος υπουργός παίρνει ως «προίκα» τις 2.656 απολύσεις στην ΕΡΤ, γεγονός το οποίο μειώνει τον αριθμό των αναγκαίων απολύσεων για το 2014 σε 1.344. Ο συγκεκριμένος αριθμός με την προετοιμασία που έχει γίνει φαίνεται ότι βγαίνει (επίορκοι, «λουκέτο» σε Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και άλλου μικρότερους οργανισμούς της «λίστας Σταμάτη»), ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα σε σχέση με τη διαθεσιμότητα, καθώς μέχρι τις 8 Ιουλίου πρέπει να παραδώσει στην τρόικα τις λίστες με 12.500 ονόματα δημοσίων υπαλλήλων που πρόκειται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.