Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Δεκτή έκανε το Υπουργείο την πρόταση του Κ.Κόλλια για την διευκόλυνση των μεταβιβάσεων κοινόχρηστων οδών

Δεκτή έγινε από τον Αν.Υπουργό η πρόταση του Βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στις μεταβιβάσεις κοινοχρήστων οδών από ιδιώτες στο δημόσιο. Η σχετική τροποποίηση συμπεριλαμβάνεται στην τελική μορφή του νομοσχεδίου που θα προωθηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την άμεση ανταπόκριση του κ. Αναπληρωτή Υπουργού στην πρόταση που κατέθεσα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, σχετικά με την ανάγκη για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις μεταβιβάσεις κοινόχρηστων οδών από ιδιώτες στο δημόσιο.
Συγκεκριμένα, είχα ζητήσει τη διευκόλυνση της διαδικασίας για μεταβιβάσεις που δεν έχουν ακόμα μετεγγραφεί, εξαιτίας των αντιρρήσεων που προβάλλουν κάποια υποθηκοφυλακεία λόγω παλαιότερης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είχα προτείνει να δοθεί η δυνατότητα να κυρώνονται οι πράξεις προ της υποβολής τους στα υποθηκοφυλακεία για μετεγγραφή, ώστε να αρθούν τα διοικητικά εμπόδια, να διαφυλαχθεί η αρχή της δημόσιας πολεοδόμησης, να τηρηθεί η νομιμότητα και, κυρίως, να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας που θέλουν να αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους.
Με την τροποποίηση που έφερε το Υπουργείο, για την κύρωση της πράξης παραχώρησης από τον Γενικό Γραμματέα δεν είναι προαπαιτούμενη η μετεγγραφή της πράξης στο υποθηκοφυλακείο. Έτσι, εφόσον έχουν υλοποιηθεί από τη δημόσια αρχή εργασίες ασφαλτόστρωσης ή συντήρησης ή και διέλευσης κοινόχρηστων δικτύων, η αποκεντρωμένη διοίκηση θα μπορεί να κυρώνει τη μεταβίβαση, κύρωση η οποία είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η δόμηση.
Πιστεύω ότι αυτή η τροποποίηση, που είμαι βέβαιος ότι θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, θα δώσει οριστικά λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κορινθία. Έτσι θα αρθεί ένα σοβαρό εμπόδιο για την αξιοποίηση οικοπέδων και θα δοθεί ώθηση στον κρίσιμο κλάδο της οικοδομής, ο οποίος προσφέρει δουλειά και εισόδημα σε χιλιάδες συμπολίτες μας.»