Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Δώδεκα οι χαμένοι της Ευρωβουλής- ΧΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΔΡΑ - ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

Στις ευρωεκλογές του 2014,  δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ θα χάσουν το καθένα από μία έδρα, ενώ κανένα δεν θα κερδίσει επιπλέον έδρα, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε, πρόσφατα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι μειώσεις αυτές είναι αναγκαίες, προκειμένου να συμμορφωθεί το ΕΚ με το όριο των 751 εδρών που ορίζει η Συνθήκη της Λισαβόνας, και να δημιουργηθεί χώρος για τους ευρωβουλευτές  του νέου  κράτους μέλους, της Κροατίας.
Το σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο με 574 ψήφους υπέρ, 71 κατά και 39 αποχές, αφήνει αμετάβλητη την ανακατανομή των εδρών μεταξύ των κρατών μελών έτσι όπως αυτή προτάθηκε από τους ευρωβουλευτές στις 13 Μαρτίου 2013. Μετά και την έγκριση του Κοινοβουλίου, το κείμενο απομένει  να εγκριθεί και επισήμως από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο.
Η προτεινόμενη λύση σημαίνει ότι δώδεκα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, , θα χάσουν από μία έδρα στις επόμενες ευρωεκλογές του 2014.

Ποιες χώρες χάνουν έδρες
Πρόκειται για την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Οι υπόλοιπες τρεις έδρες που θα χαθούν θα προέλθουν από τη Γερμανία, το μερίδιο της οποίας πρέπει να μειωθεί από 99 έδρες σε 96, το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου, η  λύση αυτή αποφεύγει την πραγματοποίηση μιας «δραματικής ανακατανομής των εδρών η οποία θα οδηγούσε σε μεγάλες απώλειες για τα μεσαία και μικρά κράτη μέλη και τεράστιες αυξήσεις για τα μεγαλύτερα».


Blog: marina anastas.kourbela
elzoni.gr