Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Τα πυρηνικά του Ιράν στα χέρια ενός… μετριοπαθή. Ο Χασάν Ροχανί ανακοινώθηκε επισήμως ως νικητής των προεδρικών εκλογών

Hasan-Rohani
Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα δυσκολεύεται να συγκρατήσει το γεμάτο νόημα χαμόγελό του, ακούγοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Ιράν, δηλαδή της αναμέτρησης από την οποία θα προκύψει ο διάδοχός του, βάζουν σε θέση απόλυτου φαβορί τον μετριοπαθή Χασάν Ροχανί, μπροστά από τους συντηρητικούς υποψηφίους που υπογείως στήριζε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.
Ο Αχμαντινετζάντ βεβαίως δεν υπήρξε μετριοπαθής, υπήρξε ωστόσο… εχθρός του Χαμενεϊ. Ή τουλάχιστον αντίπαλός του, ειδικά στη δεύτερη θητεία του, και ακόμη πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο μέρος της. Οι υποψήφιοι άλλωστε που προωθούσε ο ίδιος ο Αχμαντινετζάντ για διάδοχοί του, “κόπηκαν” από την Εκλογική Επιτροπή, με παρέμβαση του Χαμενεϊ, όπως συνέβη και με τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Ραφσανζανί, στον οποίο επίσης απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις εκλογές. Ήταν πολύ… πλούσιος, πολύ… μετριοπαθής και πολύ… συναινετικός, για να τον αντέξουν οι Φρουροί της Επανάστασης.
Ακόμη κι έτσι όμως, φαίνεται ότι το κλειδί για τα πυρηνικά που, είτε ήδη έχει είτε σκοπεύει σύντομα να αποκτήσει το Ιράν, θα περάσουν στα χέρια του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί, που με τη σειρά του διετέλεσε στο παρελθόν διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Ροχανί συγκεντρώνει 52,3%, έναντι 17,3% του δημάρχου της Τεχεράνης Μοχάμεντ Μπακέρ Κουαλιμπάφ (17,3%) και περίπου 8% του Σαϊντ Τζαλίλι, σημερινού διαπραγματευτή του Ιράν για τα πυρηνικά, ενώ στη συνέχεια, με καταμετρημένο το 35%, το ποσοστό του Ροχανί ήταν 50%.
Νεώτερη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι ο Χασάν Ροχανί βρίσκεται στο 51%, με καταμετρημένο το 65% των ψήφων.
Η επίσημη ανακοίνωση για την επικράτηση του Ροχανί ήρθε λίγο μετά τις 18.45, από τον Υπουργό Εσωτερικών του Ιράν.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ /  ysterografa.gr