Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

6+1 από τα πολλά ακόμη σκάνδαλα της ΕΡΤ

Champions league
O Σίμος Κεδίκογλου έχει καταγγείλει από τον καιρό που η Νέα Δημοκρατία ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, την εξωφρενική οικονομική προσφορά που είχε καταθέσει η προηγούμενη Διοίκηση της ΕΡΤ (επί Λάμπη Ταγματάρχη) για τη μετάδοση ενός αγώνα champion league την εβδομάδα (32,4 εκατομμύρια € για τρία χρόνια), ενώ η επόμενη προσφορά (του MEGA) ήταν 7,2 εκατομμύρια για το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα.

Η προσφορά της ΕΡΤ ήταν απολύτως αναντίστοιχη με τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, καθώς  τα ετήσια έσοδά της ΕΡΤ από διαφημίσεις, (για όλο της το πρόγραμμα) είναι κάτω από 10 εκατομμύρια €! Η ανάδειξη του ζητήματος προκάλεσε την παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης από τους οικονομικούς εισαγγελείς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όταν ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση, δόθηκε εντολή στη Διοίκηση να λάβει κάθε νόμιμο μέτρο για να μειωθεί το τίμημα για την ΕΡΤ, προσφεύγοντας ακόμη και σε Διαιτησία, για να απαλλαγούν οι έλληνες φορολογούμενοι από την καταβολή ενός τόσο δυσανάλογου ποσού για τα οικονομικά δεδομένα της ΕΡΤ και της Χώρας. Το ζήτημα έγινε ακόμη πιο επιτακτικό με τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ.

Παρά τις επανειλημμένες παραινέσεις της πολιτικής ηγεσίας προς την ΕΡΤ, οι υπηρεσίες προέβαλλαν διάφορα προσκόμματα στην Διοίκηση της ΕΡΤ και δημιουργούσαν καθυστερήσεις.

Τελικά η απόφαση για προσφυγή στη Διαιτησία κατά της UEFA ελήφθη μόλις πριν δύο εβδομάδες (!!!!!!), με αποτέλεσμα η ΕΡΤ να επιβαρυνθεί με το σύνολο της καταβολής για τον πρώτο χρόνο της σύμβασης, ενώ τα έσοδα της έχουν μειωθεί κατά 25% λόγω ΛΑΓΗΕ.

Εκμετάλλευση του δορυφορικού σήματος της ΕΡΤ
Η ΕΡΤ, από το Σεπτέμβριο 2012 δεν εισπράττει καθόλου έσοδα από την εκμετάλλευση του δορυφορικού της σήματος στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία, ούτε έχει επιδιώξει δικαστικά την είσπραξή του. Αντίθετα, επιβαρύνεται ετησίως με το ποσό των 900.000 για εκπέμπει το σήμα της δορυφορικά.

Η Διοίκηση της ΕΡΤ από το φθινόπωρο 2012 έχει επιχειρήσει να έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σήμα της στην Αμερική, αλλά οι υπηρεσίες της ΕΡΤ προέβαλλαν διάφορα προσκόμματα με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται καθόλου έσοδα.

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ισχυρίζονται στη Διοίκηση της ΕΡΤ, ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να εμπορευτεί η ίδια το σήμα της, αλλά πρέπει να προσλάβει μεσάζοντα, ο οποίος να εισπράττει για λογαριασμό της ΕΡΤ και να της αποδίδει μέρος των εσόδων!!!!!

Ο λόγος που προέβαλαν οι διάφοροι παράγοντες της εταιρείας ήταν ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας με την εταιρεία που εμπορεύεται το σήμα στην Αμερική (το οικονομικό αντάλλαγμα είναι ανά θεατή), ενώ προφανώς ο ιδιώτης-μεσάζων θα μπορούσε όχι μόνο να τις υπογράψει, αλλά και τις επικαλείται στη συνέχεια εναντίον της ΕΡΤ και να μην της δείχνει τα οικονομικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η αμοιβή του και το ποσοστό της ΕΡΤ!!!

Αποτέλεσμα ήταν να μην έχει εισπράξει μέχρι σήμερα η ΕΡΤ καθόλου έσοδα από το δορυφορικό της σήμα σχεδόν 10 μήνες, με ζημία που υπερβαίνει το 1.200.000€

Εργαζόμενοι
Παρουσίες προσωπικού
Ποτέ κανείς δεν «τόλμησε» να συνδέσει την καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της ΕΡΤ με τις εγγραφές της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων, μέσω της κάρτας εισόδου στο κτήριο. Αποτέλεσμα, οι περισσότεροι υπάλληλοι να προσέρχονται για να αναλάβουν εργασία στις 0900 και να αποχωρούν στις 1430, ακόμη και νωρίτερα, χωρίς κανείς ποτέ να τολμά να τους ελέγξει.

Υπάρχουν εργαζόμενοι που …συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς να έχουν πατήσει το πόδι τους στην ΕΡΤ. Άλλοι που έχουν διαπράξει σοβαρότατα πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα, χρεώνοντας παράνομα την εταιρεία με χιλιάδες ευρώ, χωρίς ποτέ να έχουν καταδικασθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο.

Πλασματικές υπερωρίες
Οι υπερωρίες, η εργασία το Σάββατο και την Κυριακή και τα νυκτερινά των υπαλλήλων εγκρίνονταν αφειδώς, χωρίς κανέναν έλεγχο για το κατά πόσο είχαν πραγματοποιηθεί και κόστισαν, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2013, το 1.250.000€!!! Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΡΤ τους τελευταίους μήνες δεν μετέδιδε καν (!) ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές Σαββατοκύριακα, λόγω των συνεχών απεργιών των δημοσιογράφων, οι υπερωρίες αυτές είναι απολύτως εξωπραγματικές.

Παράνομη παράλληλη απασχόληση
Είχε γίνει καταστρατήγηση της απαγόρευσης παράλληλης απασχόλησης. Για πολλούς από τους εργαζόμενους η ΕΡΤ αποτελούσε πάρεργο, καθώς απασχολούνταν σε άλλους εργοδότες, με κάθε είδους συμβάσεις, χωρίς να έχει ληφθεί η σχετική άδεια από το ΔΣ και χωρίς να είναι δυνατός ο έλεγχος των εργαζομένων αυτών, γιατί τους κάλυπτε το σύστημα.

Η διαδικασία διεκπεραίωσης των αιτήσεων έγκρισης παράλληλης απασχόλησης ήταν «ομαδική», δηλαδή κατατίθεντο σωρηδόν αόριστες αιτήσεις για χορήγηση άδειας παράλληλης απασχόλησης, τις οποίες ενέκρινε το ΔΣ συγκεντρωτικά.  

Απεργίες δημοσιογράφων
Αυτοί που κόπτονται σήμερα για την «ελεύθερη τηλεόραση» αποκρύπτουν ότι δεν υπήρξε ούτε μία φορά στην ιστορία των απεργιακών κινητοποιήσεων των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, που να πληρούνταν οι προϋποθέσεις του νόμου περί τήρησης προθεσμίας προειδοποίησης και ορισμού προσωπικού ασφαλείας.

Η πάγια πρακτική ήταν Παρασκευή απόγευμα το συνδικαλιστικό όργανο να στέλνει φαξ στη Διοίκηση με το οποίο ενημέρωνε για την απεργία που θα πραγματοποιούσε την επόμενη μέρα, προκειμένου να μην υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια για την κήρυξη της απεργίας παράνομης.
Ακόμη όμως και όταν η ΕΡΤ προσέφευγε στη δικαιοσύνη και, βεβαίως, η απεργία κηρυσσόταν παράνομη με δικαστική απόφαση που επιδίδονταν στην ΕΣΗΕΑ, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, η ΠΟΕΣΥ, προκήρυττε πάντα νέα απεργία ΜΟΝΟ στην ΕΡΤ, παραβιάζοντας ουσιαστικά και καθιστώντας ανεφάρμοστη τη δικαστική απόφαση περί κήρυξης της απεργίας παράνομης.

Η πρακτική αυτή της ΠΟΕΣΥ είναι απολύτως παράνομη διότι ως δευτεροβάθμιο όργανο και η απεργία μπορεί να κηρυχθεί μόνο για όλα τα μέσα των οποίων τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα είναι μέλη της ΠΟΕΣΥ και όχι μόνο την ΕΡΤ. Με τον τρόπο αυτό η ΕΡΤ παρέμενε σκλάβος των συνδικαλιστών που παρανομούσαν χωρίς καμία συνέπεια και χωρίς να μπορεί η ΕΡΤ να επιδιώξει τη δικαστική της προστασία, με αποτέλεσμα να μην ενημερώνεται ο ελληνικός λαός για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.
  
Άλλα ζητήματα
Δικηγόρος της ΕΡΤ άφησε να παρέλθουν οι προθεσμίες προσφυγής σε δικαστικές ενέργειες για την άμεση είσπραξη απαιτήσεων της ΕΡΤ από ακάλυπτες επιταγές αξίας €380.000, επικαλούμενος φόβο ότι οι εκδότες των ακάλυπτων επιταγών θα αυτοκτονούσαν αν υποχρεωθούν να καταβάλουν τα οφειλόμενα… Ευαγές ίδρυμα η ΕΡΤ ή, αλλιώς, κοινωνική πολιτική εις βάρος του ελληνικού λαού… Το ζήτημα έχει παραπεμφεί στο δικηγορικό σύλλογο Αθηνών από την ΕΡΤ τον Ιανουάριο 2013 και ακόμη δεν έχει γίνει η πειθαρχική διαδικασία!!!!

 Όλη η Αλήθεια Για την ΕΡΤ