Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Τα Μουσεία γιορτάζουν

poster_low

Tης Μαρίας Φραγκούδη
Τα μουσεία γιορτάζουν. Διεθνής Ημέρα των Μουσείων και Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων σε ένα Σαββατοκύριακο. Το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας θα έχει τη χαρά να παρακολουθήσει μία πολύ πλούσια σειρά εκδηλώσεων όλη μέρα και όλη νύχτα και φυσικά με ελεύθερη είσοδο.
Το Μουσείο της Ακρόπολης συνεργάζεται με το Εθνικό Νομισματοκοπείο και διαθέτει –στο Πωλητήριο του- αναμνηστικά μετάλλια με το σύμβολο του πετεινού, αγωνιστικό πρότυπο για τους αθλητές των Παναθηναίων και των πολεμιστών της πόλης. Δράσεις για ενήλικες και παιδιά αλλά και μουσική με ζωντανή ορχήστρα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Μουσείου.
Στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο, οι εκδηλώσεις είναι ποικίλες. Μία χοροθεατρική παράσταση, μία συναυλία ακορντεόν που θα λάβει χώρα στις εκθεσιακές σάλες, μία αφήγηση με θέμα το μύθο του Προμηθέα και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων έχουν προγραμματιστεί για το διήμερο.
Ενδιαφέρουσα είναι η επιλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης να προβάλλει πειραματικές ταινίες διάσημων καλλιτεχνών όλη μέρα αλλά και ντοκιμαντέρ για την περφόρμερ Μ.Αμπράμοβιτς. Όσο για τα παιδιά, οι αρμόδιοι έχουν προβλέψει να τα ευχαριστήσουν με θέατρο αλλά και δημιουργικά εργαστήρια.
Το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη γίνεται 35 ετών και παρουσιάζει μία έκθεση και δέκα εργαστήρια μέσω των οποίων οι τεχνίτες θα εκμυστηρευτούν τα μυστικά της τέχνης τους στους επισκέπτες. Επίσης, θα υπάρχουν και εκπτώσεις στα είδη του πωλητηρίου.
Το Ίδρυμα Θεοχαράκη ξενυχτά με «άρωμα» Ισπανίας. Το κοινό θα «ταξιδέψει» στη γοητευτική χώρα με μελωδίες τάνγκο, έναν «περίπατο στην Ισπανία» με λόγο, χορό και μουσική, θα παρακολουθήσει την ταινία “Bienvenido Mr. Marshall” και θα γευτεί το ειδικό μενού tapas στο φιλόξενο καφέ Merlin του Ιδρύματος.
Στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα προβληθεί η ψηφιακή παράσταση «Ο ζωντανός πλανήτης». Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας, αφήγηση παραμυθιών αλλά και ομιλία για τη γέννηση και την εξέλιξη του σύμπαντος.
Το Μουσείο Ελληνικών, Λαϊκών, Μουσικών Οργάνων από την άλλη πλευρά, θα πλημμυρίσει με μουσική και χορό μιας και θα δοθούν συναυλίες στον όμορφο κήπο του με τραγούδια της παλιάς Αθήνας και όχι μόνο.
Όσοι επιλέξουν το Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα, θα περιηγηθούν στο μοναδικό, σωζόμενο χαμάμ της Αθήνας και θα βιώσουν την ατμόσφαιρα της οθωμανικής περιόδου με ζωντανή μουσική που θα ακούγεται στις σάλες του.
Αυτές είναι μερικές από τις πολλές δράσεις και εκδηλώσεις των μουσείων για το εορταστικό διήμερο. Εργαστήρια, εκθέσεις, προβολές, μουσικές, ξεναγήσεις, συζητήσεις. Τα μουσεία υπόσχονται ένα διαφορετικό Σαββατοκύριακο για όσους θέλουν να περάσουν τη μέρα αλλά και τη νύχτα τους με γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

ysterografa.gr