Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές 7 εκατ. Ιταλοί

Επτά εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή και την Δευτέρα για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.
Νέα δημοτικά συμβούλια καλούνται να αναδείξουν οι δημότες σε 718 ιταλικές πόλεις, ενω στις σημαντικότερες πόλεις που θα ανανεώσουν τα δημοτικά τους συμβούλια περιλαμβάνονται η Ρώμη, η Πίζα, η Σιένα, η Αγκόνα και το Τρεβίζο.
Η μεγαλύτερη μάχη αναμένεται να δοθεί στην ιταλική πρωτεύουσα: ο απερχόμενος κεντροδεξιός δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο —ο οποίος έθεσε και πάλι υποψηφιότητα— στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό λίγο χαμηλότερο από εκείνο του υποψήφιου της κεντροαριστεράς, του καρδιοχειρουργού Ινιάτσιο Μαρίνο. Ο Μαρίνο, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αγγίζει το 35% της πρόθεσης ψήφου και ο Αλεμάνο το 33%.
Ακολουθούν, με το 14,8% ο Μαρτσέλο Ντε Βίτο, υποψήφιος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο και με ένα 11,3% ο κεντροαριστερός επιχειρηματίας Άλφιο Μαρκίνι, που κατεβαίνει στις εκλογές αυτές με αυτόνομο συνδυασμό του. Μάλιστα ο Μαρκίνι πρότεινε συνεργασία στον Ντε Βίτο προτείνοντάς του να είναι αντιδήμαρχός του εάν κερδίσει, αν και η άλλη πλευρά δεν απάντησε.
Σήμερα το απόγευμα ο Μαρίνο θα ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, ενώ ο Αλεμάνο έχει προγραμματίσει την τελευταία του συγκέντρωση κοντά στο Κολοσσαίο . Ο τελευταίος πρόκειται να έχει στο πλευρό του τον επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Οι υποψήφιοι για την δημαρχία της ιταλικής πρωτεύουσας είναι συνολικά δεκαεννέα, αλλά ανάμεσά τους, τονίζει ο Τύπος, δεν συγκαταλέγεται ούτε μια γυναίκα.
Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι κανένας υποψήφιος την Κυριακή και την Δευτέρα, δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 50% των ψήφων και ότι κατά συνέπεια ο νέος δήμαρχος της Ρώμης θα αναδειχτεί στον δεύτερο γύρο, την 9η και την 10η Ιουνίου.

aftodioikisi.gr