Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αμοιβαία επωφελής και πολυεπίπεδη η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Schwabisch Hall

DSC_2440.jpg

Την αμοιβαία επωφελή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Schwabisch Hall του κρατιδίου της Βάδης – Βυτεμβέργης της Γερμανίας συμφώνησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με τον Περιφερειάρχης του Schwabisch Hall κ. Gerhard Bauer, κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου το Σάββατο 27 Απριλίου 2013, με τη συμμετοχή της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κας Κωνσταντίνας Νικολάκου και των συνεργατών του κ. Bauer κ. Schmidt και κα Bensman, αποδεχόμενος παράλληλα την πρόσκλησή του να φιλοξενηθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην έκθεση “Economic Fair of the Schwabisch Hall District 2013”, αλλά και την ταυτόχρονη εκεί διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, αποφασίστηκε η συνεργασία στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων, ιδιαίτερα στον τομέα της ανακύκλωσης, της ανάδειξης των αγροτικών μας προϊόντων, της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, της δημιουργίας αγροτικών συμπράξεων, της κινητικότητας των νέων και του μαθητικού τουρισμού.

Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης τόνισε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να αναπτύξει νέες δυνατότητες για την οικονομίας της, επενδύοντας στην εξωστρέφειά της, στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αλλά και στο ισχυρό πολιτικό προφίλ που έχει αναπτύξει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο έχει πλέον υιοθετηθεί στο σύνολο της χώρας.

Για το θέμα αυτό ο κ. Μπάουερ, τόνισε ότι για να υπάρξει ορθή διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει την αρμοδιότητα να την έχουν εξ ολοκλήρου οι Περιφέρειες, όπως συμβαίνει και στη δική του Περιφέρεια, και για λόγους αποτελεσματικού σχεδιασμού και απόδοσης, αλλά και για λόγους βιωσιμότητας της διαχείρισής τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Μπάουερ στην πρόταση του κ. Τατούλη για τη δημιουργία «Olive Shops», για τα υποπροϊόντα της ελιάς και του ελαιολάδου με φαρμακευτική χρήση, σημειώνοντας ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στη Γερμανική αγορά για εναλλακτικές θεραπείες με τις οποίες συνάδει απόλυτα.  

Κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών ήταν η ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού της Περιφέρειας και πραγματικής αποκέντρωσης στην Ελλάδα, όπως αντίστοιχα έγινε το2006 στη Γερμανία με τη μεταφορά 10 αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες. Ο κ. Bauer υποστήριξε ότι ο ρόλος των Περιφερειών στο δυσμενές αυτό οικονομικό κλίμα είναι κομβικός για την αναστροφή του, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. 
Αποφασίστηκε, τέλος, η συνεργασία στον τομέα της κινητικότητας των νέων στην Ευρώπη και η από κοινού κατάθεση προτάσεων για υλοποίηση σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.  Θα υπάρξει μάλιστα συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Περιφέρειας Schwabisch Hall για την υποβολή κοινών προτάσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα με αναφορά σε θέματα καινοτομίας της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.