Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Χορός από άτομα με κινητική αναπηρία (photos)

HUMAterra PHOTO_2

ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΗ  
Η συνεχής ανατροπή της σωματικής ικανότητας και της σωματικής αναπηρίας είναι ο άξονας πάνω στον οποίο κινείται η παράσταση “HUMAterra”. Μία παράσταση με σώματα που συγκρούονται, φλερτάρουν, επικοινωνούν μεταξύ τους. Χορευτές με κινητικά προβλήματα και χορευτές χωρίς, συνυπάρχουν επί σκηνής και διερευνούν τα σωματικά τους όρια. Συγχρόνως, καλούν τους θεατές να αντιμετωπίσουν στερεότυπα και ταμπού μέσα από μία διαδραστική διαδικασία. HUman (άνθρωπος), MAterial (υλικό), Terra (γη), το “HUMAterra” εστιάζει στη σχέση του ανθρώπου τόσο με το χώμα και τη γη, όσο και με τα υλικά ως πρώτη ύλη ή τεχνολογικά επεξεργασμένα, τα οποία μπορούν να γίνουν και προέκταση του σώματος.
humaterra-photo_3Ο Γιώργος Χρηστάκης, δημιούργησε το 2004 μία ομάδα σύγχρονου χορού αποτελούμενη από άτομα με κινητική αναπηρία. Η σύνθεση της ομάδας «Δαγίπολη» είναι πολύπλευρη. Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, άντρες και γυναίκες, με ψυχοκοινωνικά και «μη εμφανή» προβλήματα, ασχολούνται με την εξερεύνηση τόσο του σώματος όσο και της ψυχής τους, δημιουργούν με φαντασία και ελευθερία. Έχουν στο ενεργητικό τους πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες, σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Αν και η αναπηρία υπάρχει και προσδιορίζει το έργο της ομάδας, ωστόσο δεν είναι η συνθήκη του.
humaterra-photo_8Στο συγκεκριμένο εγχείρημα, η μουσική και το τραγούδι έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το «πάντρεμα» διαφορετικών μουσικών ειδών ήταν ένας από τους στόχους των συντελεστών. Η πρωτότυπη μουσική ανήκει στην Ανδριάνα Μπάμπαλη και η σύνθεση στον Κώστα Λειβαδά ενώ η Ελένη Τσαλιγοπούλου ερμηνεύει τα τραγούδια. Σημαντική είναι η συμμετοχή του εμβληματικού Ψαραντώνη, ο οποίος θα παίζει λύρα. Ο Χρηστάκης, έχει την πολύτιμη συνεισφορά του καλλιτεχνικού διευθυντή του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ρενάτο Τζανέλλα. Ο ταλαντούχος χορογράφος, αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έμψυχο υλικό του, αποτελούμενο από χορευτές με κινητική αναπηρία αλλά και μη, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες του ανθρώπου, την ανατροπή των ρόλων, αλλά και τη δύναμη της διαφορετικότητας.
humaterra-photo_7Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα συνεχίσει στο θέατρο Κάππα ενώ θα «ταξιδέψει» και στο εξωτερικό, στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει η ομάδα. Την Τετάρτη, 10 Απριλίου, πριν την πρεμιέρα, θα δοθεί ημερίδα με θέμα «Το διαφορετικό στην τέχνη», στο Μέγαρο Μουσικής. Η τέχνη ως προνομιακό πεδίο έκφρασης της διαφοράς, οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν ομάδες που ενσωματώνουν καλλιτέχνες με αναπηρία, οι κονωνικές στάσεις απέναντι στη διαφορά, είναι θέματα που θα συζητηθούν από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καλλιτέχνες και ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
Στη συνέντευξη τύπου, ο Τζανέλλα μίλησε με ενθουσιασμό για την παράσταση αυτή και παραλλήλισε τη διαδικασία προβών με ηφαίστειο το οποίο θα εκραγεί μόνο την ώρα που θα παρουσιαστεί στο κοινό. Δε δίστασε παρ’όλα αυτά να αναφέρει ότι η Αθήνα είναι μία πόλη «αφιλόξενη» ως προς τους ανθρώπους με αναπηρία ενώ οι πολίτες της δεν είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι ως προς το ζήτημα αυτό.

ysterografa.gr