Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ομιλία του Κώστα Κόλλια στη Βουλή για τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και τη μεταποίηση


Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια συζήτησης για την αναθεώρηση του επενδυτικού πλαισίου. Σχετικά με την ομιλία του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Το 2011, όταν συζητούσαμε τον επενδυτικό νόμο 3908, είχα επισημάνει ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η έλλειψη κινήτρων θα τον καταδίκαζε σε αποτυχία. Πράγματι, το ενδιαφέρον των επενδυτών υπήρξε χαμηλό, με αποτέλεσμα σχεδόν 600 εκατομμύρια ευρώ να μείνουν στα αζήτητα. Σήμερα, η Κυβέρνηση αναθεωρεί αυτόν τον νόμο, απλοποιώντας τις διαδικασίες, ενισχύοντας τη ρευστότητα και αναθεωρώντας τα φορολογικά κίνητρα.

Αυτές οι βελτιώσεις είναι βέβαιο ότι θα ενθαρρύνουν και τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Πλην όμως, όπως επεσήμανα κατά την ομιλία μου ότι απαιτούνται περισσότερες πρωτοβουλίες, για την ενίσχυση ιδιαίτερα των μικρών επενδυτικών σχεδίων στον αγροδιατροφικό τομέα. Ζήτησα τη μείωση του ελάχιστου προϋπολογισμού αυτών των επενδύσεων κάτω από τις 100.000 ευρώ, ώστε να μπορεί να εκσυγχρονιστεί μία μικρή γεωργική ή κτηνοτροφική μονάδα. Επιπλέον, τόνισα την ανάγκη αλλαγών στη βαθμολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του αγροτικού τομέα.

Σήμερα αυτά τα επενδυτικά σχέδια βαθμολογούνται μαζί με όλα τα άλλα σε μία από τις τρεις κατηγορίες της γενικής επιχειρηματικότητας, της περιφερειακής συνοχής και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Πλην, όμως, οι αγροτικές επενδύσεις συχνά δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη βαθμολογία και αποκλείονται. Θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία μίας ξεχωριστής κατηγορίας για τα αγροτικά επενδυτικά σχέδια, ή ακόμα και ενός ξεχωριστού αναπτυξιακού νόμου για τον αγροδιατροφικό τομέα, ώστε να διασφαλιστεί ότι μέρος του προϋπολογισμού θα δεσμευτεί στις επενδύσεις στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μεταποίηση.

Τέλος, επανέλαβα το πάγιο αίτημα για δημιουργία αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο έχει εξαγγελθεί εδώ και τρία χρόνια κι ωστόσο ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολύ ουσιαστικές ενέργειες, επεσήμανα ωστόσο τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που λαμβάνει πλέον η άμεση έναρξη λειτουργίας του αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ για τη ρευστότητα στον αγροτικό τομέα.

Ο πρωτογενής τομέας πρέπει και μπορεί να στραφεί σε σύγχρονα παραγωγικά μοντέλα, με επιχειρηματικό προσανατολισμό και έμφαση στην ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων. Με το κατάλληλο επενδυτικό πλαίσιο, ο αγροτικός τομέας μπορεί, από την παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση, να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας.»