Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων της Μανολάδας στο eirinika.gr- βίντεο λίγο μετά τους πυροβολισμούς

Δύο κάτοικοι της περιοχής της Μανολάδας ξεσπούν στο eirinika.gr για το παραλίγο μακελειό στα βαμμένα με αίμα κτήματα με τις φράουλες.
Ο Νικόλας Σαφαρής ο οποίος είναι καθηγητής Γαλλικών αλλά και ο Στάθης Πουλιάσης δημοσιογράφος του patrisnews.gr κάνουν λόγο για ένα γεγονός που ξεπερνά κάθε ίχνος ανθρώπινης λογικής αλλά με κοινό παρονομαστή το δουλικό καθεστώς που παραπέμπει σε Μεσαίωνα.

 «Τους πυροβόλησαν για το τίποτα»

Μουδιασμένος και σοκαρισμένος είναι ο Νικόλας Σαφαρής. Ο ίδιος μιλώντας στα eirinika.gr περιγράφει τις συνθήκες που ζούσαν –και εξακολουθούν να ζουν- οι μετανάστες στην Μανολάδα. «Το γεγονός αυτό που έγινε στα χωράφια με τις φράουλες δεν το χωρά ανθρώπου νους…Μας γυρνάει στο Μεσαίωνα.  Τους πυροβόλησαν για το…τίποτα. Τους πυροβόλησαν γιατί ζήτησαν τα λεφτά τους. Δουλεύουν 7 μήνες απλήρωτοι. Ζουν σε ένα μαντρί 200 άνθρωποι οι οποίοι πληρώνουν και ενοίκιο στον εργοδότη τους. Αναρωτιέμαι αν θα τιμωρηθεί κανένας γι’ αυτή την αποτρόπαια πράξη, να πυροβολήσει εν ψυχρώ 30 ανθρώπους».

Ενημερωθήκαμε 1 ώρα μετά το συμβάν

Από τους πρώτους που έσπευσαν στον «τόπο του εγκλήματος» ήταν ο συνάδελφος-δημοσιογράφος  του Πατρίς Στάθης Πουλιάσης, ο οποίος μας περιγράφει καρέ- καρέ ό,τι έζησε, «Όλοι οι κάτοικοι της Βάρδας ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το ιατρικό κέντρο. Το μόνο που ακουγόταν ήταν οι ήχοι από τις σειρήνες των ασθενοφόρων τα οποία ερχόντουσαν συνεχώς άφηναν τραυματίες και γύρναγαν στα χωράφια να πάρουν κι άλλους. Πήγαμε και εμείς να δούμε τι συμβαίνει. Στο πρόσωπο ων μεταναστών που συναντήσαμε ήταν ζωγραφισμένος ο φόβος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πουλιάσης και συνεχίζει, «αυτός που έχει στην ιδιοκτησία του τα συγκεκριμένα χωράφια και απασχολεί τους μετανάστες είχε απασχολήσει ξανά στο παρελθόν με παρόμοιες –όχι τόσο δυναμικές - ενέργειες. Δεν είναι δυνατόν ένα άτομο να αμαυρώνει όλη την περιοχή με τις πράξεις του.  Ωστόσο αυτό που με συγκλόνισε και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας είναι αυτά που μου είπαν λίγα λεπτά μετά το τραγικό συμβάν οι μετανάστες που είδαν να ξετυλίγεται μπροστά τους η απόλυτη μορφή βίας….Μου έλεγαν λοιπόν πως αυτοί αγαπούν την Ελλάδα, το έκαναν πάντα γιατί από το σχολείο τους διδάσκονταν για τον πολιτισμό και τις αρετές αυτής της χώρας. Το μόνο που μου ζητούσαν ήταν να φύγουν από το συγκεκριμένο εργοδότη και να πάνε να δουλέψουν οπουδήποτε αλλού….»

Δείτε το βίντεο του kathimerini.gr, με σκηνές λίγο μετά τους πυροβολισμούς :



eirinika.gr