Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

«Κολλάει» η κατάργηση των β΄ βάθμιων πειθαρχικών

Προβληματισμό στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αν η κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων μπορεί να γίνει αναδρομικά, δηλαδή, να ισχύσει  για τις εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτό προέκυψε από δίωρη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη με τον πρόεδρο  του Γʼ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας  Δημοσθένη Πετρούλια για το θέμα της κατάργησης των  δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων αλλά και για τις εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις που βρίσκονται στο ΣτΕ.
Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για 100 πειθαρχικές υποθέσεις για τις οποίες ο κ. Μανιτάκης ζήτησε να επισπευστεί η εκδίκασή τους.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα συνήθη παραπτώματα για τα οποία έχουν εκδοθεί αποφάσεις των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων είναι η απιστία στην υπηρεσία και η παράβαση καθήκοντος, η αναξιοπρεπής συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας, οι ψευδείς βεβαιώσεις για προσωπικό όφελος, – που σε πολλές από αυτές τις υποθέσεις υπάρχει και η διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων – , η αδικαιολόγητη αποχή από την υπηρεσία, η άσκηση άλλης, δεύτερης, εργασίας με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια, κ.λπ.
Πάντως, σε περίπτωση που η κατάργηση δεν ισχύσει για τις εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επίορκοι δεν πρόκειται να απομακρυνθούν άμεσα από το δημόσιο.

aftodioikisi.gr