Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ολοκληρώθηκε η απολογία της ΠΑΕ ΑΕΚ, εντός της ημέρας η απόφαση

«Η ΑΕΚ δεν ζητά χάρες, απαιτεί ισονομία» | onsports.gr

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με την οδό Αστροναυτών αποκλεισμένη από κλούβες της αστυνομίας και τους 600 οπαδούς της ΑΕΚ να περιορίζονται αρκετά μέτρα μακριά από τα γραφεία της Super League διεξήχθη η ακροαματική όπου η ΑΕΚ έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής , καθώς απολογήθηκε για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον αγώνα της περασμένης Κυριακής με τον Πανθρακικό στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ.
Το «παρών» έδωσε, εκτός από τον νομικό εκπρόσωπο της ΑΕΚ, Χάρη Γρηγορίου, κι ο Τραϊανός Δέλλας ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης. Στην επιτροπή παρατέθηκε και το υπόμνημα του Πανθρακικού, το οποίο ανατρέπει τα δεδομένα από τη στιγμή που υποστηρίζεται σε αυτό ότι η ομάδα της Κομοτηνής ήταν σύμφωνη με την απόφαση του Σταύρου Τριτσώνη να σταματήσει το παιχνίδι.
Οι άνθρωποι της ΑΕΚ προσπάθησαν να ανατρέψουν την απόφαση του κ. Τριτσώνη να διακόψει το παιχνίδι, υποστήριξαν πως ο διεθνής ρέφερι δεν έκανε τα προβλεπόμενα και προσπάθησε να καταδικάσει την ΑΕΚ και παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία έτσι ώστε να στηρίξουν τη θέση τους. Ο Χάρης Γρηγορίου παρέθεσε την έκθεση της αστυνομίας, DVD που αποδεικνύουν ότι ο αγώνας που μπορούσε να συνεχιστεί αλλά και δεδικασμένα παλαιότερων αγώνων με ανάλογα περιστατικά.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν πάντως πρωτοφανή, με τους αστυνομικούς να είναι υπεράριθμοι και να μην επιτρέπουν την πρόσβαση σε όσους δεν είχαν καμία δουλειά στο χώρο. Εκεί βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Ανδρέας Ανατολιωτάκης, ο οποίος αποχώρησε γιατί δεν του επετράπη να μπει στην αίθουσα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός ΑΕΚτζής, Γιώργος Πάντζας αλλά και μικρομέτοχοι της Ένωσης με επικεφαλής τον κ. Καπετανόπουλο. Οι τελευταίοι ήταν και οι μόνοι που πήραν άδεια να παραστούν στη διαδικασία, αφού απαγορεύτηκε η είσοδος και σε αντιπροσωπεία οπαδών που ζήτησε να μπει στην αίθουσα.
«Έχω ζητήσει να κληθούν ο παρατηρητής και ο αστυνομικός διευθυντής του αγώνα, δεν υπήρξε ανταπόκριση και μου ειπώθηκε πως απαγορεύονται τέτοιες προσκλήσεις. Η Επιτροπή Εφέσεων καλεί πάντα παρατηρητές και Αστυνομία. Υπάρχει μεν η έκθεση του παρατηρητή που είναι υπέρ της ΑΕΚ, αλλά θα έπρεπε να είναι εδώ και να διευκρινίσει τα πράγματα και τα γεγονότα. Το ίδιο και η Αστυνομία», ήταν η πρώτη φράση του κ. Γρηγορίου ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι είχε ζητήσει από την ΕΠΟ εγγράφως να είναι στη διαδικασία ο κ. Τριτσώνης με τους βοηθούς και τον παρατηρητή, κάτι που δεν έγινε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, απάντησε: «Είναι πάγια η θέση μας να μην καλούμε παρατηρητές να καταθέσουν».
Οι άνθρωποι της ΑΕΚ στη συνέχεια έκαναν ξεκάθαρη τη θέση τους και ανάφεραν: «Δεν ζητάμε χάρη από κανέναν, θέλουμε την ισονομία».
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Τραϊανός Δέλλας ο οποίος αρχικά είπε: «Νιώθω αμήχανα που βρίσκομαι εδώ, γιατί οι αποφάσεις δεν πρέπει να παίρνονται σε δικαστικές αίθουσες, αλλά στο γήπεδο. Είναι κρίμα ο μόχθος αυτών των παιδιών να μην κρίνεται στις τέσσερις γραμμές. Βρέθηκαν στην πρωτόγνωρη κατάσταση να διαπραγματεύομαι με τον διαιτητή. Πήγα την πρώτη φορά στα αποδυτήρια και αυτός μιλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο. Μου είπε ότι ο Πανθρακικός δεν δέχεται να συνεχιστεί το ματς».
Ακολούθως, ο τεχνικός της ΑΕΚ, πρόσθεσε: «Αμέσως πήγα στους ανθρώπους του Πανθρακικού και προς τιμήν τους, όλοι τους και ο πρόεδρος μου είπαν ότι συναινούν να συνεχιστεί το ματς. Το ίδιο μου είπε και ο Αστυνομικός Διευθυντής ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Μπήκα στον διαιτητή ξανά με όλα αυτά τα στοιχεία. Αλλά και πάλι ήταν αρνητικός. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ένα ματς αποτελείται από πέντε στοιχεία. Τις δύο ομάδες, τον διαιτητή, τους παρατηρητές και την Αστυνομία. Από τα πέντε τα τέσσερα συμφωνούσαν να συνεχιστεί το ματς και το ένα μόνο έλεγε όχι. Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Το ίδιο θα έλεγα και αν είχε συμβεί και σε άλλη ομάδα, πολύ περισσότερο στην ΑΕΚ που έπαιξα χρόνια».
Ενώ τέλος, υπογράμμισε: «Έχω να εκφράσω κάποιες απορίες. Γιατί μιλούσε ο διαιτητής συνεχώς με το κινητό, ποιος του έδωσε εντολή αν του έδωσε εντολή, γιατί δεν συμμερίστηκε την άποψη των ομάδων, των παρατηρητών και της Αστυνομίας και έκρινε μόνος του; Η ΑΕΚ ζητά μόνο ισονομία, όχι χάρες. Ο διαιτητής δεν μου απαντούσε τίποτε σε ότι και αν του έλεγα. Ήταν ανέκφραστος παρά τις πιέσεις».
Σε αυτό το σημείο ο Χάρης Γρηγορίου πρόσθεσε πως ο Τριτσώνης συσκέφθηκε μόνο με το τηλέφωνό του, ενώ διαβάστηκε το υπόμνημα του Πανθρακικού στο οποίο αναφέρεται ότι συναινεί με την απόφαση του διαιτητή. Ο νομικός εκπρόσωπος της ΑΕΚ ανέφερε πως αυτή είναι μια λογική κίνηση από πλευράς Πανθρακικού από τη στιγμή που η ΑΕΚ έχει κάνει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα. Επίσης, πρόσθεσε ότι υπάρχουν μαρτυρίες των ανθρώπων του Πανθρακικού πως συμφωνούσαν εκείνη τι στιγμή να αρχίσει το παιχνίδι.
Στη συνέχεια, ο Χάρης Γρηγορίου παρουσίασε στην Επιτροπή έγγραφο της διοίκησης του ΟΑΚΑ το οποίο διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Τριτσώνη στο Φύλλο Αγώνα. «Το έγγραφο αυτό αποδεικνύει ότι ο Τριτσώνης είναι ψεύτης. Μετά από τέτοια επεισόδια, όταν βγαίνει η αστυνομία και τονίζει ότι αποκαταστάθηκε πλήρως η τάξη, είναι αδιανόητο να μην ξεκινά το παιχνίδι. Ποτέ ξανά η αστυνομία δεν ήταν τόση σίγουρη ότι μπορεί να γίνει ο αγώνας, όπως ήταν την Κυριακή», συμπλήρωσε ο νομικός εκπρόσωπος της ΑΕΚ.
Παράλληλα, ο κ. Γρηγορίου υποστήριξε πως ο Σταύρος Τριτσώνης βγήκε στον αγωνιστικό χώρο, βάσει της έκθεσης του παρατηρητή, κι ενώ είχε αποκατασταθεί η τάξη έλεγε «όχι, να μη συνεχιστεί το παιχνίδι». Ο νομικός εκπρόσωπος της ΑΕΚ, παρουσίασε και το φύλλο αγώνα του ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός την προηγούμενη σεζόν στο οποίο ο διαιτητής Τάσος Κάκος είχε αναγράψει χαρακτηριστικά: «θέλοντας να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια προκειμένου να μην διακοπεί το ματς, έγινε νέα επιθεώρηση του αγωνιστικού χώρου και ο Υποστράτηγος Τσιβίκης που ξεκαθάρισε ότι δεν διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των παικτών για να συνεχιστεί το ματς και τότε αποφάσισα την οριστική διακοπή του αγώνα», κάτι που δεν έκανε ο κ. Τριτσώνης, ο οποίος στο δικό του Φύλλο Αγώνα δεν είχε αναγράψει ότι ρώτησε την αστυνομία ή τον παρατηρητή για να λάβει απόφαση, κάτι που όφειλε να κάνει.
Ο Χάρης Γρηγορίου επανέλαβε στη συνέχεια ότι: «Είμαστε ΑΕΚ και είμαστε πάντα διαφορετικοί. Δεν θελουμε χάρη. Θέλουμε ισονομία. Έχουμε απόλυτο δίκιο και θα το υποστηρίξουμε μέχρι τέλους. Είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος ο Τριτσώνης», και ακολούθως παρέθεσε όλες τις τοποθετήσεις των ανθρώπων του Πανθρακικού που επιβεβαίωναν όσα είπε νωρίτερα ο Τραϊανός Δέλλας.
Η πλευρά της ΑΕΚ παρέθεσε και DVD με πλάνα από το ΟΑΚΑ που αποδεικνύουν ότι μπορούσε να γίνει ο αγώνας και είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να συνεχιστεί το παιχνίδι, ενώ παρατέθηκε και η μήνυση που έχει κάνει ο Ανδρέας Δημητρέλος και ο Ηλίας Μπρουσιάνος κατά του Σταύρου Τριτσώνη.
Κλείνοντας, ο κ. Γρηγορίου είπε προς την επιτροπή: «Σήμερα ανατράπηκε πανηγυρικά η προσπάθεια αφανισμού της ΑΕΚ από τον Τριτσώνη. Ο Τριτσώνης αναφέρει στο φύλλο αγώνος πως διέκοψε το ματς λόγω φθορών! Ο κανονισμός προβλέπει μηδενισμό και πρόστιμο όχι αφαίρεση βαθμών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποινή».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι της Ερασιτεχνικής που βρέθηκαν στην απολογία, μαζί με τους δικηγόρους των μικρομετόχων, κατέθεσαν παρεμβάσεις υπέρ της ΑΕΚ και ζήτησαν από την Επιτροπή να δικάσει με το «περί δικαίου αίσθημα»,

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στις 14:00 και η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 15:30  περίπου.
Ο Τραϊανός Δέλλας βγαίνοντας από τα γραφεία της Super League επανέλαβε τα όσα υποστήριξε κι εντός αιθούσης και τόνισε:
«Αυτό που αισθάνεται κάθε παίκτης, προπονητής, δεν θέλω να εκφραστώ σαν ΑΕΚ, αλλά αν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ εκ μέρους προπονητών, παικτών που μοχθούν για να βγάλουν αποτέλεσμα κάθε Κυριακή.
Αυτό που ζήτησα είναι ισονομία και να τελειώνουν τα ματς μέσα στα γήπεδα. Η ΑΕΚ δεν ζητάει να υποβιβαστεί καμία ομάδα, ζητάει ισονομία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται αποφάσεις σε αίθουσες, αλλά αποτελέσματα στα γήπεδα. Το πιο δίκαιο είναι ένα αποτέλεσμα στο γήπεδο. Εκεί πρέπει να αρχίζουν και να τελειώνουν τα ματς». Ο νομικός εκπρόσωπο των «κιτρινόμαυρων», Χάρης Γρηγορίου !
  Από την πλευρά του ο νομικός εκπρόσωπος της ΑΕΚ, Χάρης Γρηγορίου δήλωσε υπέρ του δέοντος αισιόδοξος για νίκη της Ενωσης και εξερχόμενος από τα γραφεία της Super League τόνισε:
«Εγινε μια συνολική προσπάθεια για το δίκαιο της ΑΕΚ. Η απόφαση του Τριτσώνη ήταν μονομερής, αδικαιολόγητη και σε πλήρη αντίθεση με τους υπόλοιπους αξιωματούχους του αγώνα. Η μάχη θα συνεχιστεί και στην εφέσεων την Τετάρτη. Εμείς πιστεύουμε ότι σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχές γιατί έχουμε δίκιο. Η ανατροπή της απόφασης του Τριτσώνη.
Για τον χαρακτηρισμό στον Τριτσώνη «σκευωρός» είπε: «Αντί να συνεργάζεται με τις ποδοσφαιρικές αρχές και τους αξιωματούχους του αγώνα κι αναλώνεται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες, είναι λίγος ο χαρακτηρισμός αυτός. Θεωρώ ότι δεν έκανε ό,τι έπρεπε, αλλά προσπάθησε να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί μια ομάδα. Ολα αυτά ανετράπησαν στην ακροαματική διαδικασία από όλες τις πλευρές».
Αν βάσει της εμπειρίας του κι ως αθλητικός δικαστής θεωρεί ότι θα δικαιωθεί η ΑΕΚ: «Από το ένα ζύγι είναι μόνο η έκθεση του Τριτσώνη, από την άλλη σύσσωμες 3 εκθέσεις. Από το ΟΑΚΑ που είχε μαζέψει τον αγωνιστικό χώρο και η αρχική πρόθεση της ομάδας της Κομοτηνής να συνεχιστεί το παιχνίδι».
Τις επόμενες ώρες, έστω και αργά, αναμένεται η απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής. Οποια απόφαση κι αν ληφθεί είναι δεδομένο πως η υπόθεση δεν στααματάει εδώ. Αν είναι θετική για την ΑΕΚ, είναι πολύ πιθανό να την προσβάλει ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Αν η απόφαση είναι αρνητική για την Ενωση, τότε είναι δεδομένο ότι θα προσφύγει η ΑΕΚ σε δευτεροβάθμιο όργανο. Η ποινή με την οποία κινδυνεύει η ΑΕΚ: Αφαίρεση τριών βαθμών από το εφετινό και δύο από το επόμενο πρωτάθλημα, κεκλεισμένων των θυρών σε κάποια ματς και πρόστιμο.