Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ο Κουβέλης βάζει υποθήκη για το “προεδρικό” μέλλον του

Fotis-Kouvelis
Ένας Αριστερός ηγετής που “συγκυβερνά” στην πιο χιλιοτραγουδισμένη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου. Παλαιότερα για την Ιστορία της, πολύ πρόσφατα για μια κρίση χρέους που απείλησε την ίδια αλλά και το σύνολο της ευρωζώνης με χρεοκοπία.
Το concept είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, και ο Φώτης Κουβέλης μοιάζει αποφασισμένος να το υπηρετήσει πιστά, ξεκινώντας από σήμερα μια εβδομάδα σημαντικών επαφών και ζυμώσεων στις Βρυξέλλες, όπου θα εχει την ευκαιρία διαδοχικών τετ-α-τετ με την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να παραθέσει τη δική του αφήγηση για το ελληνικό πρόβλημα. Επομένως, και για τη λύση του.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, που μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Μάρτιν Σουλτς, θα έχει την ευκαιρία να δείξει ότι στην Ελλάδα υπάρχει και μια “άλλη Αριστερά”, σε αντιδιαστολή δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι πρότινος τουλάχιστον προκαλούσε… καρδιοχτύπια και εκνευρισμό στις Βρυξέλλες.
Ο Φώτης Κουβέλης φυσικά δεν είναι πολιτικά άπειρος. Εκτός από τη μακρά θητεία του στο “μεγάλο σχολείο” της Αριστεράς, και μάλιστα σε εποχές κατά τις οποίες ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος “γεννούσε” διαρκώς ιδέες και καινοτομίες, διετέλεσε και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δηλαδή του μεγαλύτερου (μαζί με τον Ιατρικό) επιστημονικού συλλόγου της χώρας.
Η “απόβαση” στις Βρυξέλλες ωστόσο έχει και μια άλλη στρατηγική οπτική. Στο παρασκήνιο, “χορεύει” η φημολογία για το ενδιαφέρον του Φώτη Κουβέλη να είναι εκείνος που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και να γίνει έτσι ο “πρώτος Αριστερός” Πρόεδρος στην Ελλάδα, σε ένα αξίωμα που στα χρόνια της Μεταπολίτευσης έχουν μοιραστεί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Η επιχείρηση “διεθνής εξωστρέφεια” του Φώτη Κουβέλη, εκτός από την προώθηση των θέσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, και τη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής από την πλευρά της Ευρώπης για την Ελλάδα, στοχεύει και στο να υπάρξει ένα επαρκές αποτύπωμα διεθνούς εμβέλειας για τον Αριστερό πολιτικό.
Κάτι σαν… προβολή από το μέλλον, όπως θέλουν να πιστεύουν στη Δημοκρατική Αριστερά.

ysterografa.gr