Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ο Έλληνας «Φιλέας Φογκ» Ηλίας Βροχίδης: Με μια 250 cc μηχανή ταξίδεψε 73.000 χλμ σε 14 χώρες της Ασίας

Αποκλειστικές Φωτογραφίες από το eirinika.gr

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Φόρεσε το κράνος του, έβαλε τα γάντια του, έβαλε μπρος τη μηχανή του και διήνυσε 73.000 διασχίζοντας 14 χώρες της Ασίας… Ο λόγος για τον Θεσσαλονικιό «μηχανόβιο Φιλέα Φογκ» Ηλία Βροχίδη ο οποίος τώρα ετοιμάζεται για το πιο δύσκολο εγχείρημα του να διασχίσει την Αφρική…
Ο ίδιος μιλά στο eirinika. gr για το όνειρο του που κατάφερε να το πραγματοποιήσει, για το πόσο διαφορετικός γύρισε από τα ταξίδια του, αλλά και για τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό άλλων λαών.
Ο 29χρονος Ηλίας υποστηρίζει πως αυτό που συνάντησε, δηλαδή τη φιλοξενία και την απλότητα των ανθρώπων των χωρών που επισκέφτηκε με την 250 c.c μηχανή του, θύμισε την Ελλάδα μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων.
Οι σταθμοί του Ηλία
Με τη μηχανή του αλλά και με οδηγό τα όνειρα του ο 29χρονος μοτοσικλετιστής έχει διασχίσει την Τουρκία, το Ιράν, το Κιργιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία, το Νεπάλ, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν, το Αρζεμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ναγκόρνο – Καραμπάχ.



«Σκεφτείτε ότι η περιφέρεια της γης στον ισημερινό είναι 40.075 χλμ. Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες κάνουν το γύρο του κόσμου οδηγώντας για 30.000 – 60.000 χλμ. Επίσης, πολλοί κάνουν το γύρο του κόσμου σε λίγους μήνες ή σε ένα χρόνο. Εύλογο είναι, λοιπόν, να αναρωτιούνται πολλοί γιατί εμένα μου πήρε 2 χρόνια και 2,5 μήνες και 73.000 χλμ. για 14 χώρες όλο κι όλο. Ο λόγος είναι ότι δε διέσχιζα απλώς τις χώρες. Έκανα κύκλους χιλιάδων χιλιομέτρων σε κάθε χώρα, όπως μπορείτε να δείτε στο χάρτη, για να επισκεφθώ απομακρυσμένα σημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Αφιέρωνα χρόνο όχι μόνο για να δω το τοπίο μπροστά μου, αλλά και για να γνωρίσω τους ανθρώπους που ζουν εκεί», μας λέει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Βροχίδης.
Ακούστε απόσπασμα από τη συνέντευξη:



Περισσότερα στο http://www.eirinika.gr/gr/blog/interview/vroxidis.asp