Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ: Απεβίωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Νάκος

Athanasios-Nakos
Σοκ και θλίψη προκάλεσε στον πολιτικό κόσμο η είδηση του θανάτου του βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας και αντιπροέδρου της Βουλής Αθανάσιου Νάκου.
Ο Αθανάσιος Νάκος νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες στη εντατική, μετά από εγχείρηση καρδιάς στην οποία υπεβλήθη, και παρουσιάστηκαν επιπλοκές, σε συνδυασμό με λοίμωξη.
Ο Αθανάσιος Σ. Νάκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο το 1950.
Με σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού, εργάζεται αρχικά στην Αθήνα, όπου ασχολείται με αναπτυξιακές μελέτες και μελέτες υδραυλικών έργων και στη συνέχεια στο Βόλο, όπου δραστηριοποιείται στην κατασκευή οικοδομικών...
και βιομηχανικών έργων. Μια σειρά από κατασκευαστικά έργα στη Μαγνησία φέρουν την υπογραφή του.
Εκλέγεται για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος της πόλης του το 1986. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις εκλογές του 1990, θέτει υποψηφιότητα για Δήμαρχος Βόλου.
Στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 οι συμπολίτες του, τον εμπιστεύονται και τον εκλέγουν πρώτο Βουλευτή Μαγνησίας.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου στον τομέα της Γεωργίας, όπου και ήταν ο βασικός εισηγητής των 7+1 προτάσεων για τη Γεωργία. Από το 1997 έως το 2000 διετέλεσε Πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου στον τομέα Βιομηχανίας και αντιπρόεδρος στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Στις εθνικές εκλογές του 1996 εκλέγεται και πάλι πρώτος Βουλευτής Μαγνησίας.
Μετά την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία της Ν.Δ., αναλαμβάνει υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Απρίλιο του 2000 έως τον Ιούλιο του 2001.
Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
Στις εκλογές του 2000 οι συμπατριώτες του τον φέρνουν στην πρώτη θέση, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2001.
Το 2003 εκδίδει το βιβλίο του «Για μια υπεύθυνη διακυβέρνηση» αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο την πολιτική του σκέψη για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τον τόπο.
Το Μάρτιο του 2004, ο Αθανάσιος Νάκος εκλέγεται για τέταρτη συνεχόμενη φορά.
Στο πρώτο Κυβερνητικό σχήμα αναλαμβάνει Υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, θέση στην οποία παραμένει έως τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007. Το 2005 καταρτίζει ένα νέο, πρωτοποριακό τρόπο χρηματοδότησης για τους Ο.Τ.Α Α’ βαθμού, μέσω του Αναπτυξιακού προγράμματος «Θησέας» και ασκεί καθήκοντα Προέδρου της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από εννέα νευραλγικά Υπουργεία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος.
Το Σεπτέμβριο του 2007, εκλέγεται για πέμπτη συνεχόμενη φορά πρώτος Βουλευτής Μαγνησίας.
Στο νέο Κυβερνητικό σχήμα συνεχίζει το έργο του από τη θέση του Υφυπουργού Εσωτερικών με κύρια αρμοδιότητα την Αυτοδιοίκηση στο διευρυμένο πλέον Υπουργείο Εσωτερικών.
Το 2008 ορίζεται από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα, ενώ το Νοέμβρη του ίδιου έτους αναλαμβάνει Πρόεδρος του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.
Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 εξελέγη και πάλι πρώτος σε ψήφους βουλευτής Μαγνησίας.
Τον Ιανουάριο του 2011 με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα, ορίζεται Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών.
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέγεται για μία ακόμα φορά πρώτος σε ψήφους βουλευτής Μαγνησίας, ενώ στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου τίθεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στη Μαγνησία και επανεκλέγεται.
Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου εκλέγεται Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία επανεκλέγεται και κατόπιν των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στις αρμοδιότητες του Αθανασίου Νάκου ως Αντιπροέδρου της Βουλής περνάει και η ευθύνη ελέγχου των δηλώσεων Πόθεν Έσχες των βουλευτών.

Ο  Νάκος υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός. Ήταν παντρεμένος με την  Δανάη Τσότση, Πολιτικό Μηχανικό, και έχει ένα γιο, το Σταυρή, επίσης Πολιτικό Μηχανικό, και μία κόρη, τη Ροδόπη.