Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Εκείνος που “ερωτεύτηκε” η Χίλαρι, αλλά δεν έγινε βασιλιάς

David-Miliband-Hillary-Clinton

Του ΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Το ιστορικό ανέκδοτο για τη Χίλαρι και τον Μπιλ Κλίντον, που μπορεί να μην είναι και τόσο… ανέκδοτο, είναι γνωστό και πολλές φορές αφηγημένο: Λίγο μετά τη νίκη του άλλοτε Κυβερνήτη του Άρκανσα στις προεδρικές εκλογές του 1992 απέναντι στον Πρόεδρο Μπους τον πρεσβύτερο, το Πρώτο Ζευγάρι των ΗΠΑ βρισκόταν σε ένα βενζινάδικο.
Εκεί, η Χίλαρι αναγνώρισε στο πρόσωπο ενός από τους υπαλλήλους έναν παλαιότερο δεσμό της, για να προκαλέσει το αυθόρμητο και… χαιρέκακο σχόλιο του Μπιλ Κλίντον: “Αν είχες μείνει μαζί του, σήμερα θα ήσουν κι εσύ στο βενζινάδικο”. Η απάντηση της Χίλαρι, θρυλική και… θυελλώδης: “Αν είχα μείνει μαζί του, σήμερα θα ήταν εκείνος Πρόεδρος των ΗΠΑ”.
Το ανέκδοτο ήθελε να δείξει τη δύναμη που ασκούσε η μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στους… άνδρες της ζωής της. Με το υπονοούμενο ότι χάρη σε εκείνη έγιναν κάτι πιο σημαντικό από αυτό για το οποίο τους προόριζε το πεπρωμένο τους.
Πρώτη περίπτωση ήταν φυσικά ο Μπιλ Κλίντον. Πρόεδρος των ΗΠΑ για δυο θητείες, επανέφερε τους Δημοκρατικούς στον Λευκό Οίκο μετά από 12 χρόνια Ρεπουμπλικανών (8 Ρήγκαν και 4 Μπους). Μέχρι και σήμερα, θεωρείται ο δημοφιλέστερος Αμερικανός Πρόεδρος μετά από… “εκείνον” (δηλαδή τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι).
Δεύτερη περίπτωση ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα. “Πάτησε” πάνω στην αντιπάθεια της… μισής Αμερικής για τη Χίλαρι, για να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Και να γίνει Πρόεδρος, επίσης για δυο θητείες. Επίσης εξαιρετικά δημοφιλής. Χάρη στη Χίλαρι, πέτυχε να έχει μια… αβλαβή Προεδρία, χωρίς εσωκομματικά προβλήματα, αλλά και με διεθνή κινητικότητα από το State Department.
Τρίτη και… φαρμακερή περίπτωση φαίνεται να είναι ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. “Τhe big crush”… όπως τον είχε αποκαλέσει το 2ο09 η ίδια η Χίλαρι, αποκαλώντας τον χαριτωμένο και γλυκό. Σχεδόν… ερωτευμένη μαζί του.
Ο άλλοτε Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας τείνει να γίνει η εξαίρεση στον κανόνα με τους “άνδρες” της Χίλαρι που εξελίχτηκαν σε κάτι παραπάνω από ό, τι προδίκαζε η… σκιά τους. Εκείνος έγινε ο “σχεδόν… πρώτος”, σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις.
Ήταν ο φυσικός διάδοχος του “μπλερισμού” στους Νέους Εργατικούς, δίστασε ωστόσο να “πυροβολήσει” πισώπλατα τον Γκόρντον Μπράουν, να κερδίσει την ηγεσία του κόμματος και να προσπαθήσει να σταματήσει την επέλαση του Ντέιβιντ Κάμερον προς την εξουσία. Έπαιξε και έχασε, μιας και περίμενε τη συντριβή του “G.B” (όπως και συνέβη), για να κληρονομήσει τους Νέους Εργατικούς χωρίς να ιδρώσει.
Και αυτό ήταν το δεύτερο λάθος του. Ενώ όλοι θεωρούσαν περίπου δεδομένη την επικράτησή του στην εσωκομματική μάχη, η ηγεσία τελικά πέρασε στα χέρια του… λάθος Μίλιμπαντ, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται ο μικρότερος αδελφός του, Εντ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο Εντ Μίλιμπαντ κέρδισε απρόσμενα τον αδελφό του, μετονόμασε τους Νέους Εργατικούς σε… Εργατικούς, συνδιοικεί περίπου με τα Συνδικάτα, και έχει ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική από εκείνη του εκσυγχρονισμού που τόσο ταίριαζε στον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.
Από τότε, ο “σχεδόν βασιλιάς” πέρασε στο περιθώριο. Βίωσε μια προσωπική πολιτική μελαγχολία, που τον οδήγησε στο να απορρίψει ακόμη και τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πέρασε στα χέρια της βαρώνης Κάθριν Άστον.
Σήμερα, ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ πέρασε στη… σκοτεινή πλευρά. Ανακοίνωσε ότι παραιτείται από μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, για να αναλάβει επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης International Rescue Committee (IRC) στη Νέα Υόρκη. Ενός Οργανισμού που αναπτύσσει δράσεις σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, για να προσφέρει ανακούφιση στους πολίτες, ανάπτυξη μετά από συγκρούσεις και υπηρεσίες αποκατάστασης, εφόσον η συγκεκριμένη χώρα έχει υποστεί δεινά από πολεμικές συρράξεις.
Η ανακοίνωση της παραίτησης προκάλεσε σοκ. Ο ίδιος ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ την περιέγραψε ως αποχώρηση από την πολιτική, κανείς ωστόσο δεν τον πιστεύει. Είναι άλλωστε 48 ετών, και οι φρέσκες ιδέες του κάθε άλλο παρά σαν… χθες της Γενιάς του, μπορούν να περιγραφούν.
Ο “έρωτας” της Χίλαρι Κλίντον λοιπόν, δεν μένει πλέον εδώ. Ίσως γιατί επέλεξε να ακολουθήσει τα βήματα “εκείνης”. Γιατί, όπως η Χίλαρι επέλεξε να αποσυρθεί από το State Department και την ενεργό πολιτική, για να… λείψει στην αμερικανική κοινωνία, να πάρει ανάσες και να διεκδικήσει ενδεχομένως το 2016 αυτό που της στέρησε το 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα, δηλαδή το Οβάλ Γραφείο, έτσι και ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ θέλει ενδεχομένως να μετρήσει πόσο θα… λείψει στους Βρετανούς.
Ακόμη άλλωστε κι αν ο Εντ Μίλιμπαντ κερδίσει τις επόμενες εκλογές και γίνει πρωθυπουργός, κανένας σοβαρός αναλυτής στο Μεγάλο Νησί δεν πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός μπορεί να κυβερνήσει την Αγγλία. Να καθίσει στην καρέκλα μιας Μάργαρετ Θάτσερ, ακόμη και ενός Τόνι Μπλερ.
Δεν θα τον αφήσει ο πάντα… ραδιούργος Τόνι Μπλερ. Που θα “δουλέψει” για το πολιτικό “παιδί” του. Δηλαδή τον… σωστό Μίλιμπαντ. Θα δούμε…

ysterografa.gr