Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος… πήρε στο λαιμό της την ελληνική οικονομία

cypriot-banks

Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ

Απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την έκθεσή τους στην Κύπρο καταγράφουν ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από στοιχεία που δίνουν οι ίδιες στην δημοσιότητα από χθες το πρωί μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σε κάποιες περιπτώσεις οι απώλειες κεφαλαίων φτάνουν τα 29 εκατομμύρια ευρώ για μια και μόνο επιχείρηση ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι θυγατρικές εταιρείες ελληνικών εισηγμένων στην Κύπρο θα επηρεάσουν αρνητικά τον συνολικό κύκλο εργασιών ακόμη και σε ποσοστό 25%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, το κούρεμα των καταθέσεων των επιχειρήσεων που αναμένεται να φθάσει το 40-50% στην Τράπεζα Κύπρου και το 80% στην Λαϊκή θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν εισαγωγές προϊόντων, αλλά και να μην μπορούν να πληρώσουν μισθούς. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, “στις εταιρείες με κεφάλαιο πάνω από 100.000€ ουσιαστικά έχει κατασχεθεί το κεφάλαιο κίνησης, κάτι που πρακτικά ισοδυναμεί με χρεοκοπία για 9 στις 10 επιχειρήσεις”.
Σε καθεστώς αβεβαιότητας αναμένεται να βρεθούν για μία ακόμη φορά και 60.000 Έλληνες που μετέβησαν και εργάζονται στην Κύπρο λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Άμεσες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις και στον ελληνικό τουρισμό καθώς η συρρίκνωση των εισοδημάτων στο νησί θα περιορίσει και τις μετακινήσεις τους. Πέρυσι 429.000 Κύπριοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα ενισχύοντας μάλιστα σημαντικά και τους τζίρους των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Παράγοντες του τουρισμού εκφράζουν φόβους για μείωση των αφίξεων κατά 30% φέτος που αναμένεται να φτάσει το 50% το 2014.
Στάση αναμονής τηρούν και οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις το 20% των Κυπρίων έχει επενδύσει στην Ελλάδα είτε σε αστικά ακίνητα είτε σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Σε καθεστώς ασφυξίας αναμένεται να παραμείνουν οι Κυπριακές επιχειρήσεις μετά την επιβολή των μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων γεγονός που εντείνει την ανησυχία των Ελλήνων εξαγωγέων καθώς 1 στα 4 1 προϊόντα που διακινούνται στην Κυπριακή αγορά προέρχονται από την Ελλάδα με την αγορά του νησιού να είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις εισαγωγές σε ποσοστό 80%- 85% και την αξία των εισαγωγών να φτάνει τα 6,3 δισ.€ εκ των οποίων το 1 δισ.€ αφορά σε εισαγωγές από την Ελλάδα.
Η Κύπρος εισάγει από την Ελλάδα πετρελαιοειδή, ηλεκτρικές συσκευές, φάρμακα,παρασκευάσματα διατροφής, δημητριακά και νωπά προϊόντα.
Ήδη ροδακινοπαραγωγοί από την περιοχή της Πέλλας, που αυτή την εποχή κλείνουν τις συμφωνίες για την αποστολή προϊόντων στο νησί προβλέπουν μείωση ακόμη και κατά 30% στις παραγγελίες.

ysterografa.gr