Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Την αλλαγή του νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ζήτησε ο Κώστας Κόλλιας στη Βουλή

Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις ο νόμος 4015/2011. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Με αφορμή τη ρύθμιση που έφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα χρέη των αγροτικών συνεταιρισμών και τις διώξεις των διοικήσεων, έκανα παρέμβαση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ζητώντας την συνολική αναθεώρηση του νόμου 4015 για τις συγχωνεύσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Είναι γνωστό ότι αν και αυτός ο νόμος είχε στόχο την εξυγίανση του αγροτοσυνεταιριστικού χώρου, δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες. Από τότε είχα επισημάνει ότι οι ρυθμίσεις αυτές ήταν καταδικασμένες, διότι κανένας ενεργός, κερδοφόρος συνεταιρισμός δεν επρόκειτο ποτέ να θελήσει να συγχωνευθεί με έναν ανενεργό ή χρεοκοπημένο.
Η αποτυχία στην εφαρμογή του 4015 είναι προφανής από το γεγονός ότι με νέα ρύθμιση που έχει έρθει στη Βουλή, το Υπουργείο δίνει την τρίτη κατά σειρά παράταση για την εφαρμογή των συγχωνεύσεων, αυτή τη φορά μέχρι το τέλος του 2013. Είναι βέβαιο ότι ούτε με αυτήν την παράταση πρόκειται να επιτευχθεί η εξυγίανση, διότι το πρόβλημα είναι ουσίας και όχι μόνο διαδικαστικό.
Ο νόμος 4015 είναι νεκρός, γι’ αυτό και χρειάζεται ριζική αναθεώρηση. Χρειάζεται ένας νέος νόμος που θα λύσει τα θέματα της εξυγίανσης, των εκκαθαρίσεων, των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και που ταυτόχρονα θα εμβαθύνει στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες για ένα συνεταιριστικό κίνημα που θα λειτουργεί με οικονομικά κριτήρια και επιχειρηματικό προσανατολισμό. Στόχος μας πρέπει να είναι, όπως έχω επανειλημμένα επισημάνει, η αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος σε κλαδική βάση.
Τέλος, το Υπουργείο έφερε μία διάταξη για συνεταιριστικές οργανώσεις, που βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Επειδή οι περιουσίες τους είναι δεσμευμένες, τα χρέη καλούνται να καλύψουν τα μέλη των διοικήσεων, με την δική τους προσωπική περιουσία, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχαν ή όχι στη διοίκηση της οργάνωσης όταν δημιουργήθηκαν χρέη. Η ρύθμιση αναστέλλει τις διώξεις, δίνοντας έτσι μια ανάσα στις σημερινές διοικήσεις, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αναγκαίες εκκαθαρίσεις. Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι όσοι κατασπατάλησαν και κακοδιαχειρίστηκαν χρήματα των συνεταιρισμών θα μείνουν στο απυρόβλητο. Είναι σαφές στη ρύθμιση ότι μιλάμε για αναστολή των διώξεων και όχι παύση, ώστε εξασφαλίζεται ότι κανένας αληθινά υπαίτιος δεν θα μείνει ατιμώρητος.
Πιστεύω ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα εισακούσει την έκκλησή μου για αναθεώρηση του νόμου 4015 και θεωρώ ότι είναι στις προθέσεις και του ιδίου να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια ουσιαστική εξυγίανση του αγροτοσυνεταιριστικού χώρου. Οι αγροτικές οργανώσεις πρέπει να ανακτήσουν τον φυσικό τους ρόλο, που δεν είναι άλλος από το να ενισχύουν τον Έλληνα αγρότη, να συνεισφέρουν στην επιχειρηματικότητα του αγροτικού τομέα και να συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.»