Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Η Λένα Παπαληγούρα υποψήφια για το «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» 2011-2012

Η Λένα Παπαληγούρα για την συμμετοχή της στο έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όλγα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, στο Εθνικό θέατρο.

Για έβδομη χρονιά τέσσερις γυναικείες ερμηνείες συναγωνίζονται, στις 26 Μαρτίου, για τη θεατρική διάκριση.
Το «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» έχει καθιερωθεί εδώ και επτά χρόνια προκειμένου να βραβεύει την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της περασμένης θεατρικής περιόδου. Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ ενώ τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά. Τα μέλη της επιτροπής που αποφασίσει για το ποια ηθοποιός αξίζει να ξεχωρίσει και να βραβευθεί είναι η Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), η Δηώ Καγγελάρη, η Ματίνα Καλτάκη, ο Δημήτρης Λιγνάδης και η Ρένη Πιττακή (μέλη).
Οι φετινές υποψήφιες για το βραβείο είναι:
Η Νεφέλη Κουρή για τον ρόλο της μικρότερης από τις τρεις Αρετούσες στο έργο του Βιτσένζτου Κορνάρου «Ερωτόκριτος», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στο θέατρο Ακροπόλ.
Η Ηρώ Μπέζου για την συμμετοχή της στο έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ «Βόυτσεκ», σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, στο Απλό θέατρο.
Η Λένα Παπαληγούρα για την συμμετοχή της στο έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όλγα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, στο Εθνικό θέατρο.
Η Βασιλική Τρουφάκου για τον ρόλο της Ζωής στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η παρέλαση», σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, στο θέατρο του Νέου Κόσμου.
Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου και ώρα 20:00 στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη στην οδό Πολυγνώτου 9-11 στην Πλάκα
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


 
 
 
 Αόρατη Όλγα, του Γιάννη Τσίρου - ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Μια νεαρή μετανάστρια πέφτει θύμα του τράφικινγκ και αποτελεί αντικείμενο σκληρής συναλλαγής. Οι σκοτεινές διαδρομές ενός ολόκληρου μηχανισμού που δεν γνωρίζει ηθικές αναστολές, δεν της επιτρέπουν να ξεφύγει από το αδιέξοδό της.
Το έργο του Γιάννη Τσίρου έχει τη δύναμη και την αμεσότητα ενός ντοκουμέντου και βασίζεται σε πραγματική ιστορία και μαρτυρίες.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνικά- Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Μάριος Στρόφαλης
Φωτισμοί -- Φωτογραφίες: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιωργής Τσουρής

Η Αόρατη Όλγα παρουσιάζεται σε μία ενιαία παράσταση με το έργο Άουστρας ή η Αγριάδα της Λένας Κιτσοπούλου σε συμπαραγωγή με το Χώρο Τέχνης και Δράσης «Βρυσάκι», από τις 2 Νοεμβρίου.


Η παράσταση Αόρατη Όλγα συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα Emergency Entrance, ένα διεθνές θεατρικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, του Θεάτρου Γκαριμπάλντι της Ιταλίας, του Εθνικού Θεάτρου του Ισραήλ Habima, του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας, του Ουγγρικού Θεάτρου της Κλουζ - Ρουμανία και του Schauspielhaus Graz της Αυστρίας. Το Emergency Entrance επιδοτείται από το EU Culture Programme 2007-13, σε συνεργασία με την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στην Κλουζ τον Δεκέμβριο του 2010 ενώ η τελική παρουσίαση όλων των παραστάσεων θα γίνει σε Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο Γκρατς της Αυστρίας στις 26-29 Ιανουαρίου 2012.