Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Χωρίς "κούρεμα" οι καταθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ

Nicos-Anastasiades- kourema
Στα… ύψη βρίσκεται ο πυρετός των διαβουλεύσεων ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της κυπριακής Βουλής για το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στο τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προς ψήφιση προτείνεται να μείνουν χωρίς «κούρεμα» οι καταθέσεις έως 20.000 ευρώ, «κούρεμα« 6,75% στις καταθέσεις από 20.001 έως 100.000 ευρώ, 9.90% στις καταθέσεις πάνω από 100.000.
Από τη στιγμή που βρίσκεται στον… αέρα η ψήφιση του νομοσχεδίου η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει ένα διαφορετικό σχέδιο νόμου.
Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής ιστοσελίδας StockWatch, τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι “κακές” τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.
«Το πρόβλημα με αυτήν τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους», δήλωσε γνώστης του θέματος.
Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.
Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Επίσης σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ με δανεισμό από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα μελετά να καλύψει η κυπριακή κυβέρνηση μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ, για να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων των τραπεζών. Υπολογίζεται ότι το ποσό από τα Ταμεία Προνοίας φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.

ysterografa.gr