Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟ 1979

Γράφει ο Μενέλαος Αυτόλυκος

Πριν από κάμποσο καιρό, ένας πολύ καλός φίλος, μέσα σε μία ουσιαστική συζήτηση για το τι είναι έλληνας και τι ελληνισμός, μου είπε ότι η Ελλάδα, δεν είναι αρεστή στους Δυτικούς, καθ΄οτι η Ελλάδα δεν είναι ούτε ανατολή ούτε δύση. Είναι Ελλάδα. Και αν δεν υπήρχαν οι αρχαίοι έλληνες μέχρι το 1000 π.χ., να μετατρέψουν την φιλοσοφία σε σοφία και να απαντήσουν όλα τα βασικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, μέχρι και να βάλουν τις βάσεις για την λογική και όλες τις σημερινές βασικές επιστήμες, ο πολιτισμός της Ευρώπης θα ξεκινούσε μετά από 25 αιώνες, δηλαδή γύρω στο 1600 μ.χ. Στον σκοτεινό μεσαίωνα.
Και η απόδειξη για την τεράστια κληρονομιά που μας άφησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, υπάρχει σε αυτούς τους σημερινούς ανθρώπους και δημιουργούς που δεν απαρνήθηκαν την καταγωγή τους, αλλά την γνώρισαν, την μελέτησαν και την διέδωσαν. Και συνέχισαν να αυξάνουν την σοφία και να αρνούνται την φιλοσοφία.

Να λοιπόν, πως ο μεγάλος Μάνος Χατζηδάκις, περιέγραψε, με τέλεια αφαιρετικότητα και εύστοχο στοχασμό, το τι είναι τα πολιτικά κόμματα και πως συνδέονται στην πραγματικότητα με τον καθημερινό άνθρωπο.
Θα διαπιστώσετε, ότι όχι μόνο είναι ένα διαχρονικό σχόλιο, αλλά είναι και θα είναι πάντα επίκαιρο.
Απολάυστε το. Προέρχεται από τα αξέχαστο "τρίτο πρόγραμμα".
Και περιττό να επαναλλάβουμε, ότι αναζητώντας στην αρχαία ελληνική γραμματεία, θα βρούμε όλες τις απαντήσεις και τις ερμηνείες, για όσα συμβαίνουν σήμερα τριγύρω μας. Τόσο μπροστά βρίσκεται ο "δυτικός πολιτισμός" ως προς τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Γρηγορείτε !