Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Άνοιγμα Τατούλη στην Λατινική Αμερική


Άνοιγμα στη Λατινική Αμερική έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης μέσω εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι της Βενεζουέλας Telesur, όπου ανέλυσε τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που επικρατούν στη χώρα, αλλά και στις δυνατότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στα φιλικά αισθήματα των πολιτών της Βενεζουέλας, τα οποία απορρέουν από τη βαθιά αγάπη τους για τον Ελληνικό πολιτισμό, όπως καταδεικνύει και η ονομασία της Σπάρτης που έχει υιοθετηθεί για μία από τις Περιφέρειές της.

Ειδικότερα στη συνέντευξή του στο κανάλι, το οποίο εκπέμπει σε όλη τη Λατινική Αμερική, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε νομοτελειακή εξέλιξη την οικονομική κρίση της χώρας, λόγω της αλλοθικής συμπεριφοράς πολιτικών, οι οποίοι παρέβλεπαν τα δημοσιονομικά ζητήματα και εξασφάλιζαν δάνεια με σκοπό την ευπορία των πολιτών, χωρίς, ωστόσο, αυτή να συνδέεται με το παραγωγικό μοντέλο της χώρα.
«Η κρίση αυτή είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε μέσα από την αυτοκριτική μας τις προτεραιότητες, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να επιστρέψουμε σε πατροπαράδοτες αξίες» σημείωσε ο κ. Τατούλης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μεταξύ της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας με στόχο τη δημιουργία νέων προϊόντων οικονομίας.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκάθαρα θέσει ως προτεραιότητες την ανάπτυξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, του τουρισμού και του τομέα της ενέργειας. Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην εξωστρέφεια και τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος στην Περιφέρεια. Απόρροια αυτού, όπως υποστήριξε ο Περιφερειάρχης, είναι το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που ήδη παρατηρείται.
Ο κ. Τατούλης, για άλλη μια φορά, έθιξε το ζήτημα της απόδοσης του καθεστώτος Ειδικής Οικονομικής Ζώνης σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα, με σταθερό φορολογικό καθεστώς και με απαραίτητη προϋπόθεση να μη θιγούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.