Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ :«Ένταξη τοπικής κοινότητας Ζεμενού στο ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ».


Με την 22507/ADS 406/28-12-2012 απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης , που αναρτήθηκε στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 30/01/2013, αφού  έλαβε υπόψη του την αρ 4/2011 απόφαση της τοπικής κοινότητας Ζεμενού και μετά από διαλογική συζήτηση,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ



Εγκρίνει την υποβολή αιτήματος προς την ειδική επιτροπή του άρθρου 18 παρ. 5 του Ν. 2503/1997 του Υπουργείο Εσωτερικών για ένταξη της τοπικής κοινότητας Ζεμενού του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών.

Στην συνεδρίαση, που έγινε στο Ξυλόκαστρο και στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας Ξυλοκάστρου, στις 27/12/2012, η κ. Πρόεδρος Δ. Σ. κ. Χριστίνα Καζάνη εισάγοντας το θέμα της ημερήσιας διάταξης «Ένταξη τοπικής κοινότητας Ζεμενού στο ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ».ανέγνωσε επιστολή του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Ζεμενού κ. Παναγιώτη  Χατούπη που έχει ως εξής:

"Σύντομη περιγραφή των γεγονότων που αφορούν το αίτημα της τοπικής κοινότητας Ζεμενού για ένταξή της στις μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδος.



Τα γεγονότα που θα περιγραφούν παρακάτω, έλαβαν χώρα το 1944. Η Ελλάδα διανύει τον 4ο χρόνο γερμανικής κατοχής. Το τέλος των Γερμανών είναι κοντά κι αυτό έχει κάνει τους βίαιους κατακτητές βιαιότερους.
Με αφορμή μία συμπλοκή των δυνάμεων αντίστασης με τους Γερμανούς που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1944, λίγο έξω από το χωριό μας και στην οποία έλαβαν μέρος 15 εκ των κατοίκων, που είχε σαν αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός Γερμανού υπαξιωματικού, αυτοί στοχοποίησαν το Ζεμενό και σχεδίαζαν αντίποινα.

Την 14η Σεπτεμβρίου 1944, ανήμερα του Σταυρού, με κυκλωτική κίνηση από δύο σχηματισμούς, οι Γερμανοί κατέλαβαν το χωριό, εκμεταλλευόμενοι μια άτυχη συγκυρία. Οι σκοποί που είχαν σαν αποστολή να ειδοποιούν το χωριό για την παρουσία Γερμανών, είχαν εγκαταλείψει τις σκοπιές τους, για να μεταβούν στα αλώνια και να σκεπάσουν τη σταφίδα λόγω βροχής.



Στο πάνω μέρος του χωριού σε ένα οίκημα υπήρχε το τηλεφωνείο των αντιστασιακών δυνάμεων, που φρουρείτο από 10 άτομα. Επικεφαλής της ομάδος αυτής ήταν ένας Ρώσος άγνωστων στοιχείων και λίγο πιο πάνω ήταν συγκεντρωμένα άλλα 15 άτομα του χωριού ως επιφυλακή, οι οποίοι απουσίαζαν για τον ίδιο λόγο με τους σκοπούς.
Έτσι οι Γερμανοί, καθοδηγούμενοι από 2 "Έλληνες προδότες" ντυμένους γυναικείας, προσέγγισαν το τηλεφωνείο και έστησαν τα πολυβόλα απέναντι του σχολείου του χωριού και βάδισαν προς αυτούς. Τα άτομα που ήταν εκεί, αντελήφθησαν τους Γερμανούς και προσπάθησαν να διαφύγουν. Οι Γερμανοί όμως με τα πολυβόλα απέκοψαν τη διαφυγή, σκοτώνοντας τον Ιωάννη Γ. Κανέλλο. Οι υπόλοιποι κρύφτηκαν σε μια συστάδα θάμνων, όπου τους συνέλαβαν, σκοτώνοντας επί τόπου με μαχαίρι τον Ρώσο. Τους υπόλοιπους, εκτός του Ιωάννη Ι. Χόλεση, ο οποίος για καλή του τύχη δεν βγήκε από τους θάμνους κι έτσι είναι σήμερα κοντά μας, τους οδήγησαν στο χωριό, όπου διέφυγε και ο Γεωργίου Θωμάς.
Στη συνέχεια, μετά από εντολή του φρουραρχείου Ξυλοκάστρου, τους οδήγησαν και πάλι στο χώρο του τηλεφωνείου, όπου μετά από σύντομη ανάκριση, τους εκτέλεσαν. Την ίδια μέρα, λίγο πιο πάνω από το χώρο της εκτέλεσης, σκότωσαν 2 άτομα, πατέρα και γιο, τους Νικόλαο Δ. Κορωνιώτη και Αριστοτέλη Ν. Κορωνιώτη, πατέρα και αδελφό του εκτελεσθέντα στο τηλεφωνείο Δημητρίου Ν.
Κορωνιώτη.
Τον Ιούλιο του αυτού έτους οι Γερμανοί σκότωσαν τη Γεωργία Γκίνη στην αυλή του σπιτιού της, όταν αυτή αντιστάθηκε στην πρόθεσή τους να αρπάξουν ένα άλογο και έκαψαν 2 σπίτια. Συνολικά εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 12 άτομα.
Τα παραπάνω εκτεθέντα στοιχεία θεωρούμε ότι αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ένταξη του χωριού μας στα Μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος. Επίσης, έχουν κατατεθεί και DVD από τις εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται τα τελευταία χρόνια, ανήμερα του Σταυρού, στο χωριό Ζεμενό Κορινθίας."
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. ΧΑΤΟΥΠΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ο οποίος είπε:
"Καταρχήν ήρθα με πολλή χαρά σήμερα στο Συμβούλιο για το θέμα το συγκεκριμένο, γιατί ξέρετε, ήταν μια υπόσχεση που είχαμε δώσει στις μητέρες των νεκρών, στις μανάδες, στις αδελφές των εκτελεσθέντων, την είχαμε δώσει από τότε που ήμαστε πιτσιρίκια. Μας ζητούσαν επίμονα ότι κάτι πρέπει να κάνετε γι' αυτό, να μη σκεπάσει η ομίχλη της λήθης αυτά τα γεγονότα που είχαν γίνει τότε. Λυπηρά αλλά και εκτός από λυπηρά, προδοτικά γεγονότα.
Μόνο και μόνο για λόγους ιστορικής μνήμης έχουμε υποχρέωση να πάρουμε απόψε αυτή την απόφαση, να πάρετε μάλλον, εμείς απλά κάναμε την πρόταση και την πήραμε την απόφαση σαν Κοινότητα,
Ο νόμος 2503/97, επιτρέπει το δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων και χωριών και γράφει τους σκοπούς του δικτύου όπως η προώθηση των αδελφοποιήσεων μεταξύ των μαρτυρικών περιοχών και η δημιουργία μόνιμου δικτύου συνεργασίας και διασύνδεσης μεταξύ τους αλλά και μεταξύ αυτών και
αντιστοίχων περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια βαρβαρότητα και καταστροφή, η αναζήτηση και η διεκδίκηση της επιστροφής με κάθε μέσο των λεηλατηθέντων από τις κατοχικές δυνάμεις πολιτιστικών θησαυρών.
Μέσα στους σκοπούς είναι η εξασφάλιση επαρκών πόρων για τις πληγείσες περιοχές από τα προγράμματα του εθνικού και περιφερειακού κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία - σας παρακαλώ πολύ, μη μας τη στερείτε. Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά. Κάτι άλλο επίσης. Με τη μελέτη και παροχή κάθε είδους συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα τοπικής ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης αγροτικών περιοχών. Δηλαδή ψάχνουμε να βρούμε εργαλεία. Δεν είναι μόνο η ιστορική μνήμη, αλλά είναι και εργαλεία που μπορούμε να βρούμε.
Το μόνο που θέλω να προσθέσω επίσης για τα πρακτικά και συνήθως, επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις αυτοί που πλήττονται κυρίως είναι οι μητέρες, οι μάνες, θα ήθελα να συμπληρώσω για τα πρακτικά και να μπει μέσα στο φάκελο ένα μοιρολόι που έφτιαξαν όλες οι μανάδες, η καθεμία είπε και τον πόνο της σε μια στροφή, όλες μαζί τελικά κατέληξαν σε ένα μοιρολόι, το οποίο το καταθέτω. Δεν χρειάζεται να φορτίσουμε την ατμόσφαιρα για να το διαβάσω. Είναι ένα μοιρολόι τοπικό. Αυτός είναι ο πλούτος μας. Δεν θέλουμε να μας τον κλέβουν."
 
Κατόπιν πήρε το λόγο ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΡΑΣ ο οποίος είπε:
"Στο σοβαρότατο θέμα που συζητάμε, η συνεισφορά σε αίμα έναντι του φασισμού των Ζεμενιτών, ασφαλώς είναι γνωστή και ασφαλώς είναι εξόχως τιμητική για όλη μας την περιοχή. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να έχει διαφορετική άποψη επ' αυτού. Άλλωστε ο Δήμος Ξυλοκάστρου αμέσως μόλις έγινε ο Καποδίστριας, η πρώτη συνένωση, με την πρώτη ενημέρωση που είχαμε τότε, καθιερώσαμε το μνημόσυνο, βάλαμε κι ένα μνημείο που να θυμίζει τη μεγάλη προσφορά τους...
Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να είναι γεμάτη από ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία τους και ιδιαίτερα κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κάθε σπίτι σχεδόν έχει κι ένα θύμα από τη θηριωδία των ναζιστών.
Κατά συνέπεια συμπληρώνουμε το χρέος μας, συμφωνούμε με όλα αυτά και θα συμβάλλουμε κι εμείς με τις όποιες δυνάμεις έχουμε, αν αποφασίσετε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Ευχαριστώ."

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ.ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΡΡΟΣ είπε:
"Εννοείται ότι συμφωνούμε και θα στηρίξουμε αυτή την απόφαση, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, όχι μόνο για το χωριό και μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κι άλλα πράγματα, γιατί αυτά είναι μαθήματα. Είναι μαθήματα ιστορίας, είναι μαθήματα που πρέπει να τα έχουμε στα σχολεία μας. Μια έκδοση, γιατί συζητάμε στο Νομικό Πρόσωπο καμιά φορά για καμία έκδοση ιστορικών γεγονότων της περιοχής, θα μπορούσε να γίνει, γιατί υπάρχει και υλικό, το οποίο μπορεί να παρουσιάζεται, αλλά και μπορεί να εκδοθεί και η δυνατότητα που μας δίνεται από το Υπουργείο Παιδείας εδώ και μερικά χρόνια να εντάξουμε στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης, της τοπικής εκπαίδευσης τέτοια πράγματα.
Με αφορμή εκείνη την ημέρα να διδάσκεται και σε όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου και να μην περάσει μόνο σαν κάποιο όφελος που θα μπορεί να έχει από κάποια προγράμματα για το χωριό, γιατί το κυριότερο είναι να παίρνουμε και κάποια μαθήματα, γιατί ειδικά αυτούς τους καιρούς, όπως ειπώθηκε, χρειάζονται."

Ο δημοτικός σύμβουλος κ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΑΡΑΚΗΣ είπε :
"Στο θέμα θα έλεγα ότι συμφωνώ και θα το ψηφίσω. Είναι υποχρέωσή μου, διότι όπως λέγεται κιόλας ότι λαός χωρίς ιστορική μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον."

Κατόπιν πήρε το λόγο ο κ. Δήμαρχος ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ ο οποίος είπε:
"Συμφωνώ κι εγώ με όλους τους προλαλήσαντες. Είναι γνωστό ότι είναι βαρύς ο φόρος αίματος του ελληνικού λαού ενάντια στο ναζισμό και σε τοπικό επίπεδο έχουμε βαρύ το φόρο του αίματος από το μαρτυρικό χωριό, το Ζεμενό. Γι' αυτό πράγματι σήμερα είναι ιστορική, ας μου επιτραπεί η έκφραση, η απόφαση να ανακηρύξουμε το Ζεμενό μαρτυρική πόλη και να ενταχθεί στο δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων και εύχομαι να έχουμε και μια συνεργασία στο μέλλον, που μέσα από αυτό το δίκτυο να δούμε πώς θα αναδείξουμε κάποια πράγματα, είτε μέσα από την εκπαίδευση, είτε μέσα από άλλα προγράμματα, που θα έχουν σχέση με το Ζεμενό γενικότερα."
Κατόπιν η κ. Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.
Και το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε τα παραπάνω, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Εγκρίνει την υποβολή αιτήματος προς την ειδική επιτροπή του άρθρου 18 παρ. 5 του Ν. 2503/1997 του Υπουργείο Εσωτερικών για ένταξη της τοπικής κοινότητας Ζεμενού του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών
Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ζεμενού κ. Χατούπης Παναγιώτης αν και κλήθηκε δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.
 Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Κλαδούχος, ο δημοτικός υπάλληλος Δημήτριος Τσαγρής, ειδικός γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παρόντες επίσης 23 Δημοτικοί Σύμβουλοι επί συνόλου 27 Δημοτικών Συμβούλων: 
1)Καζάνη Χριστίνα 2) Καραβάς Ανδρέας 3) Αρφαριώτη Ρηγοπούλου Τρισεύγενη 4) Μενούνος Περικλής 5) Μετεβελής Γεώργιος 6) Γκιόκας Γεώργιος 7) Αδαλάκη-Κόρκα Αλεξάνδρα 8) Λογοθέτης Διονύσιος 9) Κολοτούρος Λάμπρος 10) Δούρης Σωτήριος 11) Λύρας Χρήστος 12) Μπρακούλιας Θεοφάνης 13) Νάτσιος Αντώνιος 14) Λιάκουρας Δημήτριος 15) Σκούρας Δημήτριος 16) Κεκερής Νικόλαος 17) Γκαϊνά Ευφροσύνη (Φρόσω) 18) Καλύβας Παναγιώτης, 19) Αλογογιάννης Βλάσιος 20) Γιαννοπούλου Ιωάννα 21) Νιάρος Ηλίας 22) Ζάρρος Ανδρέας 23) Ψαράκης Παναγιώτης , ενώ απόντες ήσαν οι: 1) Κούκιος Κων/νος 2) Γκιολής Αναστάσιος 3)Αλογογιάννη Πηνελόπη 4) Ανδρικόπουλος Βασίλειος οι οποίοι δεν προσήλθαν αν και προσκλήθηκαν νόμιμα
Στη συνεδρίαση κλήθηκαν η Πρόεδρος της Δ.Κ. Ξυλοκάστρου και οι Πρόεδροι- εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων για τα θέματα που τους αφορούν και οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Νέων.

 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ