Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Εμπλοκή στην προανακριτική – Μεγαλύτερη εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Εμπλοκή στην προανακριτική – Μεγαλύτερη εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοί βουλευτές είναι επικρατέστεροι για να συμμετέχουν από κάθε κόμμαΕμπλοκή σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σχετικά με το ποιοι και πόσοι θα είναι οι βουλευτές που θα απαρτίζουν την προανακριτική επιτροπή που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.
Η εμπλοκή προέκυψε έπειτα από ένσταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Βουλής σχετικά με τη σύνθεση των μελών της προανακριτικής και την αντιπροσώπευση των κομμάτων, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ διαβίβασαν στον κ. Μεϊμαράκη, οι βουλευτές του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σταύρος Κοντονής και Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ωστόσο, ο κ. Μεϊμαράκης επιφυλάχθηκε να απαντήσει, δεσμεύτηκε πάντως ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα με όλους τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
«Πρέπει να τηρηθούν πλήρως οι προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Βάσει της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εκπροσωπείται από 2 βουλευτές στην Προανακριτική Επιτροπή και η Αξιωματική Αντιπολίτευση με 3. Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι 12μελής ή 15μελής η Επιτροπή, ή 20μελής. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να υπάρξει αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κομμάτων, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η ονοματολογία
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ονόματα που φέρονται ως επικρατέστερα για να απαρτίζουν την επιτροπή, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι πρόεδρος θα είναι ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Επίσης, έχει γίνει γνωστό ότι πρόταση για να συμμετάσχει δέχθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος, όμως, αρνήθηκε. Σε περίπτωση που η επιτροπή είναι 15μελής, η σύνθεσή της αναμένεται να είναι η ακόλουθη:
• Νέα Δημοκρατία: Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Κατερίνα Κοντογιαννακοπούλου
• ΣΥΡΙΖΑ: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θόδωρος Δρίτσας, Χρήστος Κοντονής
• ΠΑΣΟΚ: Παναγιώτης Ρήγας και Δημήτρης Σαλτούρος
• Δημοκρατική Αριστερά: Βασίλης Οικονόμου
• Ανεξάρτητοι Έλληνες: Δημήτρης Καπερνάρος
• ΚΚΕ: Γιάννης Γκιόκας
• Χρυσή Αυγή: Μιχάλης Αρβανίτης
• Από τους ανεξάρτητους βουλευτές: Κώστας Μαρκόπουλος.

Χρ. Μαρκογιαννάκης: Θα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία
Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Μαρκογιαννάκης, με δηλώσεις που έκανε την Κυριακή στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», είπε ότι δεν θα επιτρέψει η επιτροπή να μετατραπεί σε αρένα και πρόσθεσε ότι θα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία -όχι κουκούλωμα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή δεν θα περιοριστεί στις ευθύνες στον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά θα ασχοληθεί και με ευθύνες άλλων προσώπων εφόσον προκύψουν. Ο κ. Μαρκογιαννάκης, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση κατηγοριών χωρίς προηγουμένως να υπάρξει εντολή από τη Βουλή.
Ακόμη, σημείωσε ότι θα προτείνει η κατάθεση των μαρτύρων να μην ξεπερνάει τις δύο ώρες την ημέρα, εκτίμησε ότι στα τέλη της εβδομάδας θα έχουν κληθεί οι πρώτοι μάρτυρες και ότι πρόθεσή του είναι να έχει παραδοθεί το πόρισμα έως τις 25 Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός ή οικονομικοί εισαγγελείς ωστόσο αυτό θα είναι αποτελέσει αντικείμενο απόφασης.

eklogika.gr