Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Αλγερία: Μεγάλος αριθμός νεκρών από αεροπορική επιδρομή στις εγκαταστάσεις εξόρυξης αερίου

.
Τέσσερις ξένοι όμηροι απελευθερώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια επιχείρησης που εξαπέλυσαν οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις κατά της ένοπλης ομάδας ισλαμιστών που κρατάει από χθες ξένους και Αλγερινούς ομήρους σε εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας, στην κεντροανατολική Αλγερία, μετέδωσε το αλγερινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων APS. Πρόκειται για δύο Βρετανούς, έναν Κενυάτη και έναν Γάλλο, διευκρίνισε το APS, το οποίο επικαλείται τοπικές πηγές.
Παράλληλα τοπική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι 6 ξένοι όμηροι και 8 από τους απαγωγείς τους σκοτώθηκαν από την αλγερινή αεροπορική επιδρομή που έγινε κατά των εγκαταστάσεων εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας και έπληξε ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι εξακολουθούν να κρατούνται ορισμένοι όμηροι και ότι 180 Αλγερινοί πολίτες κατάφεραν να διαφύγουν.
Νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ANI της Μαυριτανίας είχε μεταδώσει επικαλούμενο έναν από τους απαγωγείς ότι συνολικά 34 όμηροι και 15 απαγωγείς σκοτώθηκαν από την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας.
Εξάλλου πριν από λίγο το ANI μετέδωσε επικαλούμενο εκπρόσωπο της οργάνωσης των απαγωγέων ότι 7 δυτικοί όμηροι, μεταξύ των οποίων 2 Αμερικανοί, εξακολουθούν να ζουν μετά το θάνατο δεκάδων άλλων ομήρων, οι οποίοι σκοτώθηκαν από την αεροπορική επιδρομή του αλγερινού στρατού. «Τρεις Βέλγοι, δύο Αμερικανοί, ένας Ιάπωνας και ένας Βρετανός επέζησαν της αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησαν αλγερινά αεροσκάφη κατά των εγκαταστάσεων όπου κρατούνται», δήλωσε ο εκπρόσωπος των απαγωγέων, ο οποίος ζήτησε από τους αξιωματούχους των εγκαταστάσεων να «προσφέρουν βοήθεια στους ομήρους που τραυματίστηκαν».
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Αλγερία ενημέρωσε την Βρετανία πως μια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις αυτές εξόρυξης φυσικού αερίου. «Οι αλγερινές αρχές επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει μια επιχείρηση σε εξέλιξη», σημείωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για απώλειες. Εξάλλου και η Γαλλία και η Νορβηγία επιβεβαίωσαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση των αλγερινών ενόπλων δυνάμεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ